Vraćeni putokazi za Rabrane! Dizdar: Sramota da je neko uklonio znak

v
Selo Rabrani je jedino mjesto u kojem vjernici s tog područja, ili oni koji u ljetnim mjesecima borave u Neumu mogu obaviti molitvu u džamiji.

 

Još u januaru ove godine, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, skrenuo je pažnju na uklanjanje putokaza prema povratničkom selu Rabrani kod Stoca. Nadležni su odreagovali i signalizacija je korigovana. Ovu, mnogima neshvatljivu, situaciju prokomentirao je Nerin Dizdar.

Selo Rabrani oko 30 km udaljeno je od Neuma i jedino je mjesto u kojem vjernici s tog područja, ili oni koji u ljetnim mjesecima borave u Neumu mogu obaviti molitvu u džamiji.

- To je najjužnije mjesto gdje je nedavno izgrađena džamija. Bitno je da imaju putokazi prema tom mjestu. Još u januaru, kada sam bio u posjeti Neumu, primijetio sam da nedostaje putna signalizacija. Tada sam reagovao. Smatram da je to sramota. Mjesto Rabrani je na vrhuncu turističke sezone. Veliki broj ljudi, vjernika, ima i vjerske potrebe. To je najjužnija džamija u BiH. Iskomunicirao sam ljude iz uprave Cesta Federacije. Brzo su odreagovali. Tražili smo da se to riješi. Oni su zvali preduzeće Ceste dd Mostar koje je zaduženo za održavanje ove dionice puta. U roku od nekoliko dana su odreagovali i stavili su znak za Rabrane koji treba da postoji. Potpuno je neshvatljivo da je nekome palo na pamet da ukloni taj znak. Drago mi je da je ta velika greška otklonjena i da imamo ponovo znak za Rabrane – rekao je Dizdar.
 

Smatra da ova situacija nikome nije bila potrebna, te da bogatstvo Bosne i Hercegovine ne bi trebalo smetati.

- Nevjerovatno je da je nekome uopšte moglo pasti na pamet da se ukloni putokaz za jedno povratničko mjesto. Mislim da svima u Bosni i Hercegovini pluralnost ide u prilog. Mjesto Rabrani je mjesto koje je posjetio i ambasador SAD-a i dao je podršku povratnicima. Mislim da svima nama u prilog govori ta vrsta pluralnost, to naše bogatstvo bh. kulture, da imamo džamije i crkve. Ako je nekome to bio problem da se sakrije znak koji vodi do najjužnijeg mjesta sa džamijom onda neka je sramota one koji su tako postupili – poručio je Dizdar