Vozite automobil u Njemačkoj? Ovo ne radite jer su kazne preko 100.000 KM

.
Najveća kazna koju vozač u Njemačkoj može dobiti do sada je impresivnih 100 hilajda eura (195 hiljada KM). Ne bi trebalo da rizikujete, pa svakako izbjegavajte određenu naviku.

 

Vozači imaju veliku odgovornost

Svako ko vozi automobil ima veću odgovornost od, na primjer, bicikliste jer sa većom brzinom dolazi i veća opasnost. To pokazuje, na primjer, obavezu osiguranja od automobilske odgovornosti za automobil.

Da bi se obezbijedilo svjesno postupanje prema ovoj odgovornosti, zakonodavac je donio brojne zakone i propise. Izricanjem visokih kazni, osigurava se da vozači dva puta razmisle o tome da ih prekrše. Ali postoje i stvari koje jednostavno radite iako znate da su zapravo zabranjene.

Jedan takav čin, koji mnogi vjerovatno opisuju kao trivijalan, je sljedeća situacija: Sjedite u automobilu i pred vama je dugo putovanje.

Naravno, u ovom slučaju ste sebi obezbijedili dovoljno hrane i pića. Sada je sve prazno i završava na sjedištu suvozača ili u prostoru za noge.

Ali to je dosadno. Šta bi moglo biti očiglednije od jednostavnog otvaranja prozora i bacanja smeća? Možete rizikovati ako ionako nema drugih vozača. Ili ne?

 

Kazna iznosi impresivnih 100 hiljada eura (195 hiljada KM)

Međutim, bacanje smeća kroz prozor na put ili ivicu trave nije dobra ideja. Jer ovo nije samo štetno po životnu sredinu, već je i neodgovorno. Također može biti veoma opasno. Naročito kada bacite staklene flaše kroz prozor.

Dok za bacanje opušaka i papirnih čaša možete platiti kaznu od 50 (oko 100 KM) do 250 eura (oko 500 KM), u zavisnosti od savezne države, kazna za bacanje staklenih flaša u Severnoj Rajni-Vestfaliji iznosi impresivnih 100 hiljada eura (195 hiljada KM).

Nikada ne morate biti previše sigurni da vas neće uhvatiti, jer su kamere i pažljivi ljudi svuda - čak i ako ih ne vidite.