Volkswagen otpušta 30.000 radnika, država planira pomoć

.
Pristalice radikalnih mjera u menadžmentu kompanije očekuju da će broj radnika pasti sa sadašnjih 130.000 za skoro četvrtinu

 

Njemačka vlada razmatra načine da podrži Folksvagen, rekao je danas njemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek, nakon najave otpuštanja radnika u najvećem proizvođaču automobila u zemlji.

On je naglasio značaj te kompanije za državu i najavio da će sutra posjetiti njenu fabriku u gradu Emdenu.

Folksvagen je ovog mjeseca saopštio da treba značajno da smanji troškove prozvodnje u Njemačkoj, navodeći kao razlog za to visoke troškove, nisku produktivnost i oštru konkurenciju.

Habek je odbio da komentariše te navode, prema kojima će proizvođač automobila morati da smanji broj radnih mjesta u srednjem roku za 30.000.

"Taj broj, koji je u prošlosti često navođen u vezi sa potencijalnim smanjenjem radnih mjesta u Folksvagenu u Njemačkoj, nema nikakvu osnovu" rekao je portparol sindikata proizvođača automobila.

Menadžment i sindikati sljedeće nedjelje počeće pregovore o izmjeni dugoročnih ugovora o platama, koje je Folksvagen otkazao ranije ovog mjeseca, kao i o prijetnjama u vezi s mogućim zatvaranjem fabrike u Njemačkoj prvi put u historiji.

Pristalice radikalnih mjera u menadžmentu kompanije očekuju da će broj radnika pasti sa sadašnjih 130.000 za skoro četvrtinu.

Najavljuje se da će Folksvagen zbog uštede takođe smanjiti investicije za skoro 20 milijardi evra, a otpuštanja su moguća i u odjeljenju za istraživanje i razvoj.

U ovom trenutku je u pomenutom odjeljenju zaposleno približno 13.000 ljudi, a otkaze bi moglo da dobije između 4.000 i 6.000 ovih eksperata.