Vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća iznad kritične tačke

v

Dežurne službe već na terenu

Zbog padavina koje ne prestaju, najavljeno vanredno hidrološko stanje na području Unsko-sanskog kantona, ...


Kiša koja od jučer neprekidno pada, prouzrokovala je zabrinjavajući porast vodostaja Une i ostalih rijeka u Unsko-sanskom kantonu. Vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća trenutno je 101 centimetar, što je iznad kritične tačke. Prema zvaničnim podacima, od jutros se na ovoj mjernoj tački bilježi rast od tri centimetra po satu. Posljednji zabilježeni vodostaj u Martin Brodu je 308, a u Kulen Vakufu 247 centimetara.

Inače, u posljednja 24 sata u Bihaću je izmjereno 60 litara po metru kvadratnom padavina.

Pomoćnik gradonačelnika Bihaća za civilnu zaštitu i komandir Vatrogasne jedinice Mirsad Šehić potvrdio je da su nadležne službe i timovi već na terenu. Uposlenici Javnog preduzeća Vodovod Bihać uz pomoć mještana Velikog Luga već su pročistili kanal za odvodnju oborinskih voda u ovoj mjesnoj zajednici.

Agencija za vodno područje rijeke Save već je prije dva dana izdala saopštenje, kojim najavljuje vanredno  hidrološko stanje u Unsko-sanskom kantonu, odnosno na području gradova i općina Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save sugerisali su nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu, te postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.