Vode u KS i kada ima, nije za piće

.

Laboratorija za kontrolu kvaliteta analizira 30-ak uzoraka vode dnevno, tvrde iz KJKP Vodovod i kanalizacija

 

Nakon što su se po društvenim mrežama pojavile informacije da voda za piće u Sarajevu i nije za piće, reagovali su iz KJKP Vodovod i kanalizacija. Oni tvrde da je voda u sistemu vodosnabdijevanja kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija pod konstantnom kontrolom i sigurna je za piće.

Ističu kako su se proteklih nekoliko dana počele širiti netačne informacije i sumnje u kvalitet vode u sistemu vodosnabdijevanja kojim upravljaju.

ANALIZE

- Kontrola zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP Vodovod i kanalizacija se vrši svaki dan, uključujući i vikende i praznike. Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode analizira 30-ak uzoraka vode dnevno na fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre kvaliteta vode. Laboratorija je opremljena sofisticiranim analitičkim instrumentima tako da se u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće periodično vrše i analize na specifične parametre kao što su metali, pesticidi, mineralna ulja, policiklični aromatski ugljovodonici, nusprodukti dezinfekcije, anionski deterdženti, cijanidi i floridi. Uzorci se uzimaju na cijelom gradskom području tako da pokrivaju sve pravce vodosnabdijevanja sa svih izvorišta koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Sarajeva, kazali su iz KJKP Vodovod i kanalizacija.


- Rezultati svih analiza potvrđuju da je kvalitet vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP Vodovod i kanalizacija u okviru normi propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, napominju iz ovog preduzeća.

Problem sa vodom imaju i stanovnici Barica i Borija u općini Stari Grad, pa je reagovala Služba civilne zaštite, u saradnji s Vatrogasnim društvom Vratnik, nakon što su lokalni izvori presušili, pružajući podršku u vidu dostave vode za piće i osnovne potrebe.

Naselja Borije i Barice nemaju pristup gradskoj vodovodnoj mreži, te se oslanjaju na lokalne izvore za vodne potrebe. Tokom ljetnih mjeseci, kada ti izvori mogu presušiti, Općina je preuzela odgovornost za isporuku vode.