Više od 70% građana BiH nema povjerenja u izborni proces

.

Više od 70 posto građana Bosne i Hercegovine nema povjerenja u izborni proces, prema istraživanju koje je provela Koalicija “Pod lupom”. Ova statistika, koja pokazuje da 71,4% ispitanika smatra da izbori nisu slobodni i pošteni, odražava duboko ukorijenjeno nepovjerenje u izborne mehanizme, ali i uvjerenje da su izborne prevare postale norma.

Istraživanje također ukazuje na osjećaj nemoći među građanima, s obzirom na to da je svaki četvrti ispitanik svjedočio kupovini glasova ili drugim oblicima izbornih malverzacija. Iako su rezultati istraživanja pesimistični, zanimljivo je da građani pokazuju najveće povjerenje u kandidate, a najmanje u političke stranke i funkcionere.

Uprkos nezadovoljstvu, sedam od deset građana planira glasati na predstojećim izborima. Uvođenje novih tehnologija u izborni proces predstavlja nadu za poboljšanje povjerenja. U okviru pilot projekta, u Sarajevu je predstavljen rad optičkog skenera koji će biti korišten na 145 biračkih mjesta u sedam ključnih izbornih jedinica. Ovaj sistem omogućava da se glasački listići provjere odmah, čime se potencijalno smanjuje mogućnost prevara.

Više od 80% građana podržava uvođenje novih tehnologija, a 100 hiljada njih potpisalo je peticiju Koalicije “Pod lupom”. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da se tokom kampanje igra prljavije nego inače, a borba za vlast je postala ekstremna, s visokom napetostima među kandidatima.

Izvještaji o pritiscima na birače također su zabrinjavajući, s više od 30 zabilježenih slučajeva do sada. Dok politički predstavnici često prioritetiziraju materijalne interese, troškovi ovih izbora su dvostruko veći nego prethodni, ukupno oko 40 miliona KM. CIK BiH potrošit će oko 20 miliona KM na organizaciju izbora, dok se političkim subjektima izdvaja dodatnih 20 miliona KM iz budžeta.