Velika Kladuša: Vatrogasci imali nesvakidašnju intervenciju

.
Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima na području Velike Kladuše, danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

od 09:00 do 16:00h trafopodručja: Trnovi 1, Šumatac 1 i 2, Muratov Lug, Dizdari, Vodovod Šumatac, GSM Šabići, Purići, Mravača, Šabići, Farma Veinac i Veinac 1, 2 i 3.

Na ostalom području, elektronapajanje je uredno.

 

Vodosnabdijevanje je stabilno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 

Jedno narušavanje javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode bilježe službenici Policijske stanice Velika Kladuša. Povrijeđenih lica nije bilo, a nema zabilježenih ni krivičnih djela.

 

 Vatrogasci su imali jednu nesvakidašnju intervenciju, odnosno, spašavali su psa koji se zaglavio u metalnoj ogradi u ulici Maršala Tita. Prema riječima dežurnog Delanovića, intervencija je trajala od 18.16h do 18.30h.

 

48 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Stanje jednog pacijenta zahtijevalo je dalje upućivanje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Mustafa Hodžić i Amra Zulić.

Udruženje „Sutra je novi dan“ danas organizira šetnju za zdravlje. Okupljanje je planirano na Trgu mladih (ispred Robne kuće) u 19:00h, nakon čega će uslijediti šetnja do Starog grada, Keserovića brda i nazad. Tom prilikom bit će podijeljene i brošure o prevenciji karcinoma svih vrsta našim sugrađanima, s ciljem podizanja svijesti o prevenciji karcinoma. Iz Udruženja su uputili poziv svima da im se pridruže u ovom događaju, odnosno šetnji za zdravlje.

 

Stanje na putevima i vremenski bilten za 15. juni:

 

Iako su vremenski i saobraćajni uslovi jutros povoljni, apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Napominjemo, sigurnosni pojasevi su najznačajnije sigurnosno sredstvo za zaštitu putnika u vozilu, kako na prednjem tako i na zadnjem sjedištu i zato vežite sigurnosni pojas za vrijeme vožnje, bez obzira koliko kratko vožnja trajala!

 

Zbog izvođenja radova na asfaltiranju, do 19.06. obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka (dionica Ivanjska-Dragočaj). Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na regionalni put Omarska-Bronzani Majdan-Banja Luka ili putnim pravcem Prijedor-Bosanska Dubica-Bosanska Gradiška-Banja Luka. Preusmjeravanje se ne odnosi na vozila lokalnog stanovništva kao i na vozila hitnih službi.

 

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

 

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

 

 U Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30°C, na jugu zemlje do 32°C.

 

Sutra se u našoj zemlji prognozira pretežno sunčano vrijeme. “U večernjim satima pljuskovi sa grmljavinom su mogući na području Krajine i sjevera Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C”, navedeno je u prognozi FHMZ-a.

Za petak je FHMZ najavio prolazno naoblačenje koje će usloviti lokalne pljuskove.

 

Biometeorološke prilike za srijedu su povoljne, većina populacije biće boljeg raspoloženja i radno motivisana. Tokom prijepodneva svježije i ugodnije, u drugom dijelu dana preporučljivo je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će biti vruće, mjestimično i sparno. Također, vrijednosti UV indeksa će porasti, stoga je poželjno izbjegavati duže zadržavanje na suncu i djelimično reducirati boravak na otvorenom.