Velika Kladuša: Sedam požara i četiri saobraćajne nesreće u protekla 24 sata

.
Danas od 09:00 do 16:00h bez električne energije biće trafopodručja: Gimnazija, Šabića put, Joše i Joše 2. Radi se o planskim radovima Podružnice “Elektrodistribucije” Bihać na elektroenergetskim objektima. Na ostalom području općine elektronapajanje je uredno.

Vatrogasci bilježe sedam izlazaka na teren u protekla 24h. Prema riječima dežurnog vatrogasca Okanovića, najčešće se radilo o požarima na šumama i njivama. Hronološki to izgleda ovako: šuma i njiva Šabići (od 12.01h do 13.15h), šuma i njiva Bosanska Bojna (od 14.20h do 15.35h), njiva Vejinac (od 15.00h do 16.30h), šuma i njiva Latića glavica (od 15.29h do 19.00h), zatim čišćenje krhotina stakla sa ceste nakon saobraćajne nezgode na Grivića mostu (od 15.56h do 16.45h). Šesta i sedma intervencija su se također odnosile na požare koji su zahvatili njive i šume; u Zagradu (od 16.30h do 18.10h) i Orčevoj Luci (od 02.00h do 03.20h).

 

– Četiri saobraćajne nezgode u kojima je jedno lice zadobilo teže, a jedno lakše povrede bilježe službenici Policijske stanice Velika Kladuša. U protekla 24h evidentirana su i dva narušavanja javnog reda i mira.

 

– COVID ambulanti javilo se 14 pacijenata. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

 

– Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu, informišu nas iz JKUP „Komunalije“.

Svjetski dan voda obilježava se širom svijeta kako bi se podigla svijest o značaju i očuvanju voda i podsjetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima svijeta. Svjetski dan voda, 22. mart, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992, a od 1993. u svijetu počinje obilježavanje tog ekološkog datuma.

 

Potrebe za vodom kod odraslog čovjeka iznose u prosjeku od 2,5 do tri litra dnevno. S obzirom na to da se broj stanovnika na planeti ubrzano povećava, potreba za vodom raste. Broj ljudi koji su izloženi riziku od poplava danas iznosi oko 1,2 milijarde. Najmanje 65 odsto šumskog zemljišta je u degradiranom stanju, a od 1900. je ljudskom aktivnošću izgubljeno između 64 do 71 odsto prirodnih močvara.

 

Stanje na putevima i vremenski bilten za 22. mart:

 

– Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz dobru vidljivost. Iz BIHAMK –a upozoravaju na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na moguću pojavu poledice u jutarnjim satima i savjetuju oprezniju vožnju. Napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

 

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15, na jugu zemlje do 18 stepeni.

 

– Stabilne vremenske prilike, uz duge sunčane periode, ugodno će djelovati na raspoloženje većine populacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata dodatno će se umanjiti. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, kako bi se po potrebi raskomotili, obzirom da će jutarnji sati biti prohladni, a poslije podne sa izraženijim porastom temperatura zraka.