Velika Kladuša: Prekid u isporuci pitke vode za naseljeno mjesto Marjanovac

.
Danas promjenljivo oblačno vrijeme, porast temperature zraka

Iz Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Velika Kladuša najavili su da će, zbog planiranih radova na sanaciji kvara na glavnom distribucionom cjevovodu Ø 250mm u naselju Marjanovac, doći do prekida u isporuci pitke vode za naseljeno mjesto Marjanovac. Prekid je najavljen za danas u vremenskom periodu od 8.00h do 14.00h. Na ostalom području općine, isporuka pitke vode je stabilna.

 

 Elektronapajanje je uredno. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

 

 Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu, kažu nam u JKUP „Komunalije“.

 

 Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 62 pacijenta, od kojih su dva upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Amra Zulić i Kasim Selman.

 

 COVID ambulanta tokom nedjelje nema evidentiranih prijema pacijenata.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša bilježe jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

 

 Miran period, bez intervencija, imali su vatrogasci Vatrogasne jedinice Velika Kladuša, rekao nam je dežurni Okanović.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti je dan kojim se obilježava rođendan engleskog ljekar Sir Jamesa Parkinsona, po kome je dobila ime Parkinsonova bolest i koju je opisao u svom djelu „An Essay on the Shaking Palsy“ 1817. godine, a obilježava se 11. aprila. Parkinsonova bolest je bolest s poremećajima pokreta te jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti današnjice. Za oboljele od Parkinsonove bolesti postoji izreka “Ljudi blistavog uma zarobljeni u vlastitom tijelu”.

 

 Danas je 10. dan mjeseca ramazana. Vrijeme iftara je u 19.44h.

 

Stanje na putevima i vremenski bilten za 11. april:

 

U višim planinskim predjelima mjestimično ima poledice na kolovozu, a iz BIHAMK –a posebno izdvajajudionice preko prevoja u centralnoj i istočnoj Bosni. Tokom dana, zbog rasta temperature, dolazi do osipanja kamenja na kolovoz, a jutarnje magle ima na dionicama uz rijeke: Lašvu, Bosnu i Vrbas. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

 

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

Danas u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni se očekuje umjeren razvoj oblačnosti oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16°C.

 

 Izuzetno hladna jutra negativno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba bit će izraženije tokom prvog dijela dana. Tokom jutra, poželjno je adekvatno se odjenuti. Također je moguća i pojava magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju i po potrebi reducirati kretanje. Preporučljivo je topliji i sunčaniji drugi dio dana provesti na otvorenom.