Velika Kladuša: Osam intervencija na gašenju požara

.
Osam intervencija na gašenju požara evidentirali su velikokladuški vatrogasci. Intervencije su zabilježene ovim redom na sljedećim lokacijama:

šuma Bejdina Kosa od 12.35h do 13.45h

njiva Zagrad od 13.30h do 14.15h

njiva Orčeva Luka od 14.25h do 16.20h

šuma Todorovska Slapnica od 20.30h do 21.45h

njiva Vrnogračka Slapnica od 20.45h do 23.05h

šuma Drenovac od 00.50h do 04.50h

šuma Gornja Vidovska od 02.50h do 04.55h

još jedna intervencija u šumi Drenovac od 03.29h do 04.50h

Na području općine Velika Kladuša elektronapajanje je stabilno. A, Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će danas zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije u sljedećim trafopodručjima Velike Kladuše:

 

od 10:00 do 10:15h i od 16:00 do 16:15h trafopodručja Vodovod Šumatac, GSM Repetitor Šabići, Purići, Veinac 1, 2, 3 i Farma Veinac

od 10:00 do 16:15h trafopodručja Šabići i Mravače

od 13:00 do 14:30h trafopodručje: Kudići 1

U protekla 24h na području naše općine zabilježeno je jedno krivično djelo i jednom je narušen javni red i mir. Prema informaciji iz Policijske stanice Velika Kladuša nema prijavljenih saobraćajnih nezgoda.

 

 Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 38 pacijenata. Dežurni su bili doktori Amra Zulić i Kasim Selman koji su na dalje liječenje uputili dva pacijenta.

 

 COVID ambulanti javila su se tri pacijenta. Nije bilo daljih upućivanja.

 

Kako su javili iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, isporuka pitke vode je stabilna.

 

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće teku prema planu, kažu nam u JKUP „Komunalije“. JKUP „Komunalije“ od danas će vršiti akcijsku prodaju na sajmu roba iz širokog asortimana svojih Poljoprivrednih apoteka. Sajam će se održati u Maloj sali Gradske sportske dvorane do 01. aprila u vremenu od 09.00 do 16.00h.

NK „Krajišnik“ i Gradski stadion u Velikoj Kladuši danas su domaćini polufinalne utakmice grupe A Kupa regija NS/FS BiH 2022. između Reprezentacije NS USK i PFS (Područni fudbalski savez) Gradiška, koja se igra od 15:00h. Za Reprezentaciju USK će nastupati igrač “Krajišnika” Elvir Omeragić. Iz „Krajišnika“ su pozvali sve ljubitelje nogometa da dođu na današnju utakmicu i pruže podršku kako Omeragiću tako i Reprezentaciji NS USK.

Odsjek za zaštitu zdravlja bilja Poljoprivrednog zavoda USK –a obavještava stanovništvo da je na osnovu podataka dobivenih iz mjerne stanice postavljene u Bihaću, koncentracija polena breze i trava u zraku niska. „Simptome će osjetiti samo pojedinci iznimno osjetljivi na aeroalergene ovog tipa pa im savjetujemo oprez, naročito za vrijeme vjetrovitog vremena jer je tada koncentracija polena u zraku veća“ – navode iz Odsjeka za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK –a.

 

Stanje na putevima i vremenski bilten za 30. mart:

 

– Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno suhom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama. S obzirom da meteorolozi najavljuju padavine krajem dana, savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

 

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 01.04.

 

 Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje koje će u drugoj polovini dana usloviti kišu. Glavnina padavina je u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne lokalno slabije padavine. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C, na sjeveroistoku Bosne do 22°C.

 

 Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Promjena vremena, uz mjestimično jači jugo i pogoršanje biometeoroloških prilka koje će postepeno uslijediti, moglo bi kod osjetljivih osoba uzrokovati poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih bolova, malaksalosti. Preporučljivo je reducirati aktivnosti. Sa noćnim satima opća slika dodatno će se pogoršati