Velika Kladuša: Dvije saobraćajne nesreće, jedna osoba teže povrijeđena

.
Vatrogasna jedinica Velika Kladuša bilježi jednu intervenciju. Prema riječima dežurnog vatrogasca Grahovića, radilo se o gašenju požara na automobilu u mjestu Kriva bukva. Intervencija je trajala od 00:50h do 02:20h.

Dvije saobraćajne nezgode bilježi Policijska stanica u protekla 24 sata. u jednoj nezgodi jedno lice je zadobilo lakše a jedno teže tjelesne povrede. Krivičnih djela i slučajeva narušavanja javnog reda i mira nije bilo.

 

– Timovi Hitne medicinske pomoći velikokladuškog Doma zdravlja na čelu sa dežurnim doktorima Amrom Zulić i Valbonom mahmutović pružili su pomoć za 35 pacijenata. U Kantonalnu bolnicu Bihać upućena su četiri pacijenta.

 

– Covid ambulanti Doma zdravlja javilo se 38 pacijenata. Stanje jednog pacijenta zahtijevalo je upućivanje na dalje liječenje.

 

– Vodonapajanje se odvija normalnim tokom, kao i odvoz smeća i održavanje gradske čistoće.

 

– JKP „Vodovod i kanalizacija“ Velika Kladuša savjetuje svojim korisnicima da za vrijeme niskih temperatura zaštite vodovodne instalacije. Podsjećaju vlasnike privatnih objekata i upravitelje u stambeno poslovnim objektima, da su dužni u zimskim uslovima zaštititi od smrzavanja vodovodnu instalaciju, vodomjer i ostale uređaje koje se nalaze u vodomjernom oknu. Sklonište za vodomjer, šaht, možete zaštiti upotrebom izolacijskog materijala, poput stiropora, stirodura ili pvc filca. Za zaštitu vodomjernog okna nije preporučljivo upotrijebiti razne krpene vreće, kamenu vunu, piljevinu ili drugi upijajući materijal. Za eventualno smrzavanje i pucanje vodomjera odgovoran je svaki vlasnik stambenog ili poslovnog objekta, pa tako isti snosi troškove postavljanja novog vodomjera. U slučaju kvara na vodovodnoj mreži ili vodomjeru, potrošači mogu prijaviti kvar Službi za kvarove na broj 066-410-087 i poslije radnog vremena dežurnom u telemetrijskom centru u Trnovima na broj 066-004-493.

 

– Isporuka električne energije na području naše općine je stabilna.

 

– Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano prije podne. U drugom dijelu dana u Bosni umjereno povećanje oblačnosti sa sjevera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 7°C.

Izuzetno hladni jutarnji sati nepovoljno će djelovati na većinu populacije, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od niskih temperatura, primjereno se odjenuti i maksimalno reducirati aktivnosti, naročito hronični bolesnici sa plućnim i kardiovaskularnim problemima, starije osobe i djeca. Mada su moguće cjelodnevne negativne temperature, ipak će blago zatopljenje i povremeni sunčani periodi, djelimično ublažiti loše efekte vremenskih prilika, a centralne dijelove dana činiti malo ugodnijim. U Bosni vedrije i uz ljepšu opću sliku do ranog poslijepodneva, u Hercegovini sunčanije većim dijelom dana.

 

– Zbog izuzetno niskih temperatura u Bosni i Hercegovini poledica se može očekivati na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, navode iz BIHAMK-a. Zbog izražene poledice izdvajamo puteve: Priluka-Glamoč-Mlinište, Resanovci-Drvar, Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj) i Jablanica-Posušje (Blidinje). Napominjemo da je pri ovako niskoj temperaturi djelovanje posipnog materijala slabije i usporeno. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. Apelujemo na vozače da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme, dodali su iz BIHAMK-a. Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling). Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica). Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.