Uvozna jabuka ne pokazuje promjene ni nakon 10 dana na stolu: Šta zapravo jedemo?

.
Svjedoci smo sve češćeg prizora – uvozno voće koje po desetak dana stoji na našim stolovima, zadržavajući savršen izgled, bez tragova truljenja ili promjene boje. Na prvi pogled, djeluje kao idealno, ali šta se zaista krije iza ovog blistavog izgleda? Odgovor leži u dugotrajnoj upotrebi pesticida i hemikalija koji produžuju svježinu, ali smanjuju kvalitet i nutritivnu vrijednost ovog voća.

 

Za razliku od uvoznog voća koje često prolazi duge procese obrade i skladištenja, domaći bosanskohercegovački proizvodi nude nešto što se ne može mjeriti s dugotrajnošću voća sa stranih tržišta – svježinu, prirodnost i kvalitet, piše Crna hronika.

Bh. voćari nude plodove uzgajane na zdrav i prirodan način,zadržavajući punu nutritivnu vrijednost i okus.

Domaće voće možda ne izgleda savršeno poput onog uvoznog, ali ono što zaista vrijedi je prirodnost koja se osjeti u svakom zalogaju.

Voće koje dolazi iz inostranstva prolazi kroz niz tretmana kako bi se osiguralo da zadrži svježinu dok ne stigne do naših trpeza. Koriste se različiti hemijski spojevi kako bi se spriječilo truljenje i produžila trajnost. Pored toga, upotreba pesticida, čak i onih koji su u nekim zemljama zabranjeni, često je prisutna u proizvodnji voća na velikim plantažama širom svijeta.

S druge strane, voće uzgajano u našim domaćim voćnjacima dolazi do potrošača brzo i sa manje obrade.

“Mi proizvođači iz BiH nemamo potrebu za upotrebom hemikalija jer plodovi ne putuju hiljadama kilometara niti stoje mjesecima u skladištima. Kada kupujete domaće voće, podržavate ne samo bh. ekonomiju već i svoje zdravlje jer unosite namirnice koje su prirodne, svježe i bogate svim potrebnim vitaminima i mineralima”, poručuje Zineta iz Zenice.

Svaki zalogaj domaćeg voća priča priču o trudu naših voćara, o čistoj prirodi i zdravim navikama. Birajući domaće proizvode, biramo i bolju budućnost za sebe i svoju porodicu.