Ustavni sud BiH zabranio pretvorbu šumskog u građevinsko zemljište - hapse se oni koji su to radili

.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o stavljanju van snage odluke vlasti FBiH i ZDK da mijenjaju namjenu i vrše pretvorbu šumskog zemljišta i privremeno ga daju na korištenje u druge namjene.

 

Navedeno je da postupanje nižih nivoa vlasti, u ovom slučaju FBiH i ZDK krši Ustav Bosne i Hercegovine jer uzurpira isključivu nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da regulira pitanje državne imovine, uključujući i šume i šumsko zemljište, te omogućava raspolaganje odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez suglasnosti vlasnika – Bosne i Hercegovine, prenosi Klix. 
 

"Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je stavio van pravne snage odluku Vlade Federacije BiH do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu", stoji u priopćenju objavljenom na stranici Ustavnog suda BiH. 
 

Odluka je donesena na 144. plenarnoj sjednici ove institucije. 
 

Vlada Federacije BiH sredinom decembra 2023. je "isključila" državne institucije tj. Pravobraniteljstvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu krči britanska firma Adriatic Metals. Juče je na svojoj sjednici, Vlada FBiH prihvatila sve odluke Ustavnog suda BiH i poništila sve što je prethodno radila. Kakve će dalje finansijske i pravne posljedice biti po ovaj projekat i ko će i lično za njega odgovarati ostaje da se vidi. 
 

Nakon ove odluke Ustavnog suda, aktuelno je još nekoliko istraga na osnovu kojih su već neki u zatvoru, poput načelnika općine Trnovo Ibre Berila. 
 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zadnjih dana su po nalogu Tužiteljstva Sarajevskog kantona provodili operativnu akciju "Incitat", koja se odnosi na nezakonito raspolaganje državnom imovinom na olimpijskoj planini Bjelašnici. 
 

Osim načelnika Općine Trnovo (FBiH) Ibre Berila, osumnjičeni u ovom predmetu su i njegova pomoćnica Nađa Milišić, bivši direktor "Sarajevošuma" Nermin Demirović, te vlasnici i odgovorne osobe u tvrtki LOK-PIL d.o.o. Sarajevo Adis Mulaosmanović i Edina Džigal. 
 

Gradnja na državnom zemljištu posebno je pod povećalom proteklih godina u Hercegovini gdje se masovno gradi na takvom zemljištu, a vlasti su redovno na takvim zemljištima davale koncesije investitorima koji su uglavnom bliski stranci ili lokalni tajkuni. 
 

Osim razloga što se gradi na državnom zemljištu, uglavnom su ta zemljišta kategorizirana kao šumska i po nijednoj kriteriju ne bi mogla biti pretvorena u građevinske parcele, a sada su svi koji su to radili pod udarom pravosudnih organa BiH i sasvim sigurno će mnogi, kao i Berilo završiti u zatvorima. Zbog gradnje na ovakvoj zemlji inspekcija je nedavno u Hercegovini zapečatile objekte trafostanice jednog od moćnika iz ovoga kraja. 
 

Zato su sada mnogi u panici, jer su državne institucije uspostavile pravnu normu prema kojoj su jasno navele da nijedna odluka nižih nivoa vlasti, tj. općina, gradova, kantona i entiteta o pretvorbi državnog, šumskog zemljišta i njegovoj prenamjeni nije zakonita i za tajve postupke će morati svi koji su to radili i izdavali takve saglasnosti kazneno odgovarati. 
 

Prema našim saznanjima postoje i u USK predstavnici institucija koji su dosad ovakve stvari radili, kao i lobisti koji zagovaraju da Skupština USK usvoji novi zakon koji bi dozvolio davanje privatnicima koncesija ili zakupa državnog šumskog zemljišta i njegove prenamjene u građevinsko radi obavljanja drugih djelatnosti, posebno postavljanja solarnih panela. 
 

Ko, zašto i za čije interese to potencira, saznaće javnost Krajine ubrzo, ali su zadnja hapšenja Berila i ekipe, kao i odluke Ustavnog suda i stavljanje van snage svih ranijih procesa pretvorbe državnog šumskog zemljišta van snage jasan signal kako bi završili svi koji bi pokušali takvo nešto.