"U životu samo ne treba biti glup kao Ivana": Marić ismijala poziv reisa za učenje Kišne dove, dobila žestok odgovor

.
Sramna i skandalozna izjava u svjetlu izvornog islamofoba. Kada želiš da budeš duhovit, a ispostaviš se kao potpuna neznalica.

 

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jučer je saopćila instrukciju reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića svim hatibima u našoj zemlji kojom im je preporučio da sa džematlijama prouče Kišnu dovu.

- Slijedeći sunnet - praksu i primjer Muhameda, a.s., preporučuje se hatibima da danas, zajedno sa džematlijama, upute dovu Gospodaru da spusti kišu na ispucalu bosanskohercegovačku zemlju - navedeno je, između ostalog, iz Rijaseta.

Ovaj poziv odlučila je na društvenim mrežama ismijati Ivana Marić, koja se u javnosti predstavlja kao "nezavisna analitičarka", a koja je svojevremeno bila i prijedlog Naše stranke za kandidatkinju za dogradonačelnicu Sarajeva. 

- Treba što prije patentirati ovu genijalnu ideju za rješenje klimatskih problema. Pa jel! Kud se toga nismo sjetili prije ovih vrućina - napisala je u podrugljivom tonu Marić. 

Nakon što je njena objava izazvala cijeli niz uglavnom negativnih reakcija, Marić je objavu povukla sa Facebooka, ali je na mreži X ona i dalje vidljiva.

U nastavku su neke od reakcija na njenu objavu: 

 

FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

 

Povodom objave Ivane Marić reagirao je i Ministar za ljudska prava i izbjeglice BIH Sevlid Hurtić.

- Mi koji vjerujemo u Božiji kadr znamo šta je dova. Zlobne osobe nikad neće to prihvatiti. Poruka za Ivanu, jučer smo učili dovu za kišu, danas se ona spušta na Bosansku zemlju. Amin - napisao je Hurtić.

 

 

Image
.

 

Nije joj ostao dužan ni državni delegat Dženan Đonlagić.

- Sramna i skandalozna izjava u svjetlu izvornog islamofoba. Kada želiš da budeš duhovit, a ispostaviš se kao potpuna neznalica. Ne radi se o nečemu što možeš uopće nazvati idejom, nego o Dovama koje imaju veoma veliki značaj i ulogu u životu čovjeka vjernika u islamu. Dova je svakom vjerniku muslimanu srž ibadeta odnosno pokornosti i upućivanja molitve - napisao je Đonlagić.

 

FOTO

 

Marić ovo nije prvi put da daje sporne izjave, zbog kojih se naknadno pravda u javnosti.

Tako je svojevremeno "isplivao" snimak sa neke konferencioje u Londonu iz 2018. godine, a na kojoj je Marić govorila o prilikama u BiH.

Ona je objašnjavala kako "u BiH postoji sukob tri naroda/tri vjere" te je kazala kako su katolici uglavnom Hrvati, pravoslavci uglavnom Srbi, a za pripadnike islamske vjeroispovijesti u BiH je kazala da su sami sebe nazvali Bošnjacima kako ne bi bili "samo muslimani", odnosno da su izmislili ime.

- To je nešto novo što su oni otkrili kako bi imali nešto, ne samo muslimani - rekla je ona tada na engleskom jeziku pred stotinjak ljudi iz cijelog svijeta.