U Velikoj Kladuši održana centralna mevludska svečanost za Muftijstvo bihaćko

.
Centralna mevludska svečanost povodom 12. rebi'u-l-evvela za Muftijstvo bihaćko je održano u džematu Vejinac, Medžlis Islamske zajednice Velika Kladuša. Mevludski program su izveli imami Medžlisa IZ Velika Kladuša, a mevludski vaz-i nasihat je održao mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje.

 

Nakon izuzetno lijepog mevludskog programa koji se sastojao od učenja mevluda, ilahija i prigodnih recitala, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša mr. Ismet-ef. Mustedanagić, koji je iskazao zadovoljstvo činjenicom da se u ovom džematu održava ovakva značajna svečanost sa posebno vrijednim povodom i sadržajem. 
 

„Zadovoljstvo mi je veliko da smo danas ovdje u ovom džematu i da prisustvujemo mevludskom programu povodom 12. rebi'u-l-evvela. Zahvaljujem imamu ovog džemata Selim-ef. Poriću, džematskom odboru i džemalijama, ali sam zahvalan i čestitom muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću i njegovim saradnicima koji su ovogodišnju svečanost na području Muftijstva bihaćkog planirali u Velikoj Kladuši. Drago m je da je danas s nama mr. Haris-ef. Veladžić ovdje u Vejincu i što je naš muftija hafiz Kudić među našim narodom danas na otvorenju jedne džamije u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je centralna mevludska svečanost i našeg medžlisa, a u sklopu naše mevludske manifestacije ćemo održati niz predavanja, radionica i događaja u našim mektebima i na časovima Islamske vjeronauke u školama, Mreža mladih će imati svoje aktivnosti sa građanima Velike Kladuše, a na kraju mjeseca ćemo na Starom gradu u Velikoj Kladuši imati mulimedijalnu prezentaciju Muzeja Allahovog Poslanika, a.s. Sve ovo radimo da lik i djelo našeg miljenika približimo našem narodu i da potičemo pozitivne vrijednosti u našem društvu.“ – rekao je u svom obraćanju Ismet-ef. Mustedanagić. 
 

Mr. Haris-ef. Veladžić je prenio selame muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudić, koji je službeno odsutan, te se osvrnuo na smisao i cilj naših mevluda i okupljanja kroz razne programe ovim povodom. 
 

„Večeras je nastupio 12. rebi'u-l-evvel i želim da vam čestitam ovaj poseban datum, koji ima veliko značenje i značaj za muslimane. Mnogo je sadržaja u Islamskoj zajednici ovim povodom, a ciljeva ima nekoliko. Prvi cilj jeste da se prisjetimo blagodati Svevišnjeg prema nama ljudima i Njegove milost zbog rođenja Muhammeda, a.s., koji je poslan kao milost svjetovima. Drugi cilj jeste da se ibadetom zahvalimo Allahu, dž.š., na toj blagodati. Mi smo večeras kroz ovaj program, učeći Kur'an, donoseći salavate na Muhammeda, a.s., podsjećajući na njegove stavove, mi smo postigli ova dva cilja.“ 
 

Mr. Veladžić je podsjetio da svake godine neodgovorni pojedinci pokušavaju da unesu nemir i nepovjerenje prema našem odnosu prema mevludu i njegovom obilježavanju, te je istakao da je vjerska praksa bosanskih muslimana duboko ukorijenjena u islam i njegovo učenje, te da je uvažena od muslimanske ulemanske zajednice cijelog svijeta. 
 

„Ljetos je u Kairu održana konferencija na kojoj su bile prisutne muftije i predstavnici muslimana iz više od stotinu zemalja svijeta. Na toj konferenciji, posebno priznanje je dobio čestiti reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović za, kako stoji u obrazloženju, autentično ispravno tumačenje islama. Pazite, preko stotinu predstavnika različitih muslimanskih zemalja u svijetu su bili na tom skupu i odnos kojeg Islamska zajednica ima prema tumačenju islama je dobio najveću svjetsku verifikaciju na ovom skupu.“ - poručio je mr. Veladžić. 
 

Također, kroz svoje obraćanje, mr. Veladžić je istakao da je čovjek u Kur'anu okarakterisan kao nezahvalan, te je iskoristio priliku i kroz nekoliko primjera govorio o važnosti da budemo svjesni blagodati i da se na blagodatima zahvaljujemo, a jedna od najvećih jeste što smo sljedbenici najboljeg stvorenja Muhammeda, a.s., napominjući i neke konkretne primjere koje treba slijediti u svrhu zahvale Allahu, a koje imaju težinu kroz cijelu povijest islama pa sve do Sudnjeg dana. 
 

Moderator programa je bio imam džemata Vejinac Selim-ef. Poriću, a džematski odbor i džematlije ovog džemata su pripremile prigodne hedije za sve koji su večeras došli u ovaj džemat. 
 

 

 

 

 

Image
.
Image
.