U Velikoj Kladuši 59 pacijenata u Hitnoj- 4 upućena u Bihać

.

Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša za pomoć se obratilo 59 pacijenata, od kojih su četiri upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać.

Dežurni doktori su bili Amra Zulić i Ševal Mešanović. Covid ambulanti Doma zdravlja javilo se pet pacijenata, bez daljeg upućivanja. Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije intervenisala u prethodna 24 sata, saznajemo od dežurnog vatrogasca Okanovića. Policijska stanica u protekla 24 sata evidentirala je jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira.

Na području naše općine isporuka električne energije je stabilna. Vodonapajanje se odvija normalnim tokom, kao i odvoz smeća i održavanje gradske čistoće. JKP „Vodovod i Kanalizacija“ Velika Kladuša savjetuje svojim korisnicima da za vrijeme niskih temperatura zaštite vodovodne instalacije.

Podsjećaju vlasnike privatnih objekata i upravitelje u stambeno poslovnim objektima, da su dužni u zimskim uslovima zaštititi od smrzavanja vodovodnu instalaciju, vodomjer i ostale uređaje koje se nalaze u vodomjernom oknu. Sklonište za vodomjer, šaht, možete zaštiti upotrebom izolacijskog materijala, poput stiropora, stirodura ili pvc filca.

Za zaštitu vodomjernog okna nije preporučljivo upotrijebiti razne krpene vreće, kamenu vunu, piljevinu ili drugi upijajući materijal. Za eventualno smrzavanje i pucanje vodomjera odgovoran je svaki vlasnik stambenog ili poslovnog objekta, pa tako isti snosi troškove postavljanja novog vodomjera. U slučaju kvara na vodovodnoj mreži ili vodomjeru, potrošači mogu prijaviti kvar Službi za kvarove na broj 066-410-087 i poslije radnog vremena dežurnom u telemetrijskom centru u Trnovima na broj 066-004-493.

Prema informacijama iz BIHAMK-a, zbog snijega i poledice na kolovozu na magistralnom putu Sarajevo – Rogatica (Romanija) ne mogu saobraćati teretna vozila. Zbog sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj na putu Jablanica-Posušje (dionici Blidinje-Rakitno). I na ostalim dionicama u višim predjelima ima ugaženog snijega, dok se u nižim predjelima saobraća po pretežno mokrom kolovozu.

Moguća je mjestimična poledica, posebno na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme. Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta. Na Graničnom prijelazu Maljevac – Velika Kladuša ovog jutra saobraćaj se odvija slabim intenzitetom, ali se zato u poslijepodnevnim satima očekuje pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz naše zemlje.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne smanjenje naoblake na sjeveru, zapadu i sjeverozapadu Bosne. U centalnoj, istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni sa snijegom.

Dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu do 8 °C. Hladno vrijeme praćeno padavinama, izraženije u većem dijelu Bosne, kod osjetljivih osoba usloviće jačanje tegoba. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se jačim naporima.

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne uz nešto ljepšu opću sliku, usljed djelimične stabilizacije, ali i ovdje uz povećanu naoblaku i sjeverno strujanje, što će dan činiti manje ugodnim. Preporučljivo je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju