U Orašju lišena slobode žena zbog braka sa maloljetnikom

H

U Orašju je 6. maja 2024. godine uhapšena žena inicijala S.S. (1969.) zbog sumnje u krivično djelo izvanbračne zajednice sa mlađim maloljetnikom.

Nju su pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine uhapsili nakon dolaska iz Štutgarta na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

 

Graničnim provjerama je ustanovljeno da je za njom Općinski sud u Sarajevu raspisao potragu, te je predata službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo.

 

U istom periodu, nekoliko drugih hapšenja dogodilo se širom BiH:

  • Pripadnici Jedinice granične policije BiH Orašje 9. maja uhapsili su E.J. (1984.) jer ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku zbog izdržavanja kazne zatvora. On je kontroliran pri izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje, a potom predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.
  • Jedinica GPBiH Gradiška 8. maja lišila je slobode državljanina Hrvatske S.C. (1969.) kojeg je Policijska uprava Banja Luka tražila zbog zloupotrebe službenog položaja. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Gradina i predan službenicima PU Banja Luka.
  • Istog dana, Jedinica GPBiH Bijeljina uhapsila je B.J. (1978.) prilikom ulaska u BiH na prijelazu Rača jer ju je MUP RS tražio zbog krivičnih djela nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja, kao i neovlaštene proizvodnje i prometa droga. Predana je službenicima sudske policije u Istočnom Sarajevu.
  • Pripadnici Jedinice GPBiH Izačić predali su DŽ.K. (1985.) policijskoj stanici u Velikoj Kladuši nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava raspisala potragu zbog krađe.
  • Pripadnici Jedinice GPBiH Brod 6. maja uhapsili su I.Đ. (1960.) jer ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog lažnog prijavljivanja. Nakon kontrole na prijelazu Brod, predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj.