U BiH se traži se javni registar nasilnika: “Treba zabraniti uhođenje žena”

,
Federacija Bosne i Hercegovine bi uskoro mogla dobiti izmijenjen Krivični zakon, kojim bi žene trebale biti zaštićenije od nasilja.

 

Izmjene Krivičnog zakona zagovara nekoliko nevladinih organizacija, koje su pokrenule zagovaračku kampanju za izmjene spomenutog zakona. Predstavnica zagovaračke kampanje Ajsela Kučinar je ukazala da je izgledno da će tim izmjenama biti zabranjeno uhođenje žena, što smatra ključnim u ovom trenutku.

Napomenula je da trenutno nije zabranjeno uhođenje žena te da je nužno da to bude zakonski zabranjeno.

Osim toga, kako je napomenula Kučinar, tražit će se da SOS linije za pomoć ženama žrtvama nasilje budu u funkciji 24 sata, da se otvori još sigurnih kuća, kojih je trenutno šest, te da postoji javni registar počinitelja nasilja nad ženama.

Dragana Muratović iz nevladine organizacije PROI je podsjetila da trenutno ne postoje zvanični statistički podaci o nasilju nad ženama, što se odnosi i na uhođenje.

Dio projekta za institucionalnu borbu protiv nasilja nad ženama je učenica travničkog Katoličkog školskog centra Mia Martić.

“Ovim projektom mi se dala prilika da i ja progovorim. Svaka djevojka i žena ima pravo da ulicom hoda bez straha”, poručila je Martić.

Spomenutu kampanju je podržala delegatktinja Doma naroda Parlamenta FBiH Miomirka Melank (NS), koja je podsjetila da je prije šest godina uputila 42 amandmana za izmjene Krivičnog zakona.

Ukazala je da je izvjesno da do kraja ove godine bude izrađen nacrt novog Krivičnog zakona.

Osim PROI-ja, dio zagovaračke kampanje su Omladinski pokret Revolt iz Tuzle, Centar za edukaciju mladih iz Travnika i Institut za razvoj mladih Kult.