U BiH poremećaji na tržištu: Nestašica antibiotika kojeg neće biti do idućeg ljeta

.
Farmaceutska firma Pliva obavijestila je Agenciju za lijekove i medicinske proizvode o nestašici antibiotika Klavocin, serije DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta.

 

Ovaj lijek, koji sadrži amoksicilin i klavulansku kiselinu, koristi se za liječenje raznih infekcija kod odraslih i djece, uključujući infekcije srednjeg uha, sinusa, dišnih putova, mokraćnih putova, kože, mekih tkiva, te infekcija zuba i kostiju.

 

Prema navodima Plive, nestašica će trajati do sredine iduće godine zbog problema u proizvodnji. Ova nestašica dolazi u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava s općim nedostatkom lijekova, koji su uzrokovani različitim faktorima, uključujući promjene u uvozu, distribuciji i proizvodnji.

Na početku godine, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvijestila je o privremenim nestašicama više od 25 vrsta lijekova, među kojima su bili Bonviva, Norditropin, Zyprexa, Plavix, i mnogi drugi. Nataša Grubiša iz Agencije navela je da su mnoge od ovih nestašica bile privremene, često uzrokovane komercijalnim razlozima, promjenama u uvozničkim i distributerskim mrežama, te reorganizacijama proizvodnje.

 

Tokom godine, BiH se suočila s privremenim nestašicama antibiotika Ospen i Amitriptilina, dok su neki lijekovi, poput Maprotilina, trajno povučeni s tržišta. Također je prijavljen trajni prekid opskrbe hormonom rasta Somatropin, koji je zamijenjen drugim proizvođačem, te lijek Trulicity za dijabetičare.