U BiH je blizu 17 hiljada korisnika javnih kuhinja

.

U sklopu kampanje “Niko gladan – Niko sam” u Bosni i Hercegovini pokrenuta je inovativna web stranica nikogladan.ba, koja služi kao registar donacija hrane. Ovaj alat povezuje kompanije-donatore hrane sa posrednicima koji distribuiraju hranu krajnjim korisnicima, poput javnih kuhinja, koje u BiH broje najmanje 60, a pružaju obroke za oko 17.000 ljudi.

Direktorica Mozaik sistemske filantropije, Adnana M. Čamdžić, objašnjava da registar omogućava donatorima da doniraju hranu ne samo pred istek roka, već i iz redovnih zaliha. Javne kuhinje mogu pratiti dostupnu hranu, te saznati rokove trajanja ili stanje pakiranja.

U BiH se godišnje uništi oko 400.000 tona hrane, a novim Pravilnikom o doniranju hrane, cilj je regulisati siguran i efikasan proces donacija, spriječiti zloupotrebe i osigurati da hrana stigne do ljudi u potrebi.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemil Hajrić, naglasio je za N1 važnost sigurnosti hrane u procesu donacija, dok direktorica Filantropskog foruma, Sejdefa Bašić, ističe da je cilj smanjiti bacanje hrane i spasiti živote. Javne kuhinje, poput “Obroka ljubavi” u Banjoj Luci, vide u ovom registru veliku podršku za svoje korisnike.

Transparentnost i brzina transakcija ključne su prednosti ovog registra, čime će se olakšati doniranje hrane i smanjiti troškovi za kompanije.