U BiH i život ima cijenu: Neki za mjesečnu terapiju moraju dati gotovo 12.000 KM

.

Nestašica citostatika u Bosni i Hercegovini postala je stalni problem koji ozbiljno ugrožava živote onkoloških pacijenata. U zemlji gdje zdravlje predstavlja najveće bogatstvo, pacijenti se suočavaju s golemim izazovima, jer vlast ne poklanja dovoljno pažnje njihovim potrebama.

Mnogi onkološki pacijenti čekaju lijekove na listama čekanja i do 14 mjeseci, a neki ih nikada ne dočekaju. U tom vremenu, nedostatak lijekova postaje pitanje života i smrti. Prema informacijama iz Večernjeg lista BiH, lijekovi koji su od vitalnog značaja za liječenje tumora postaju sve teže dostupni, a oni koji su u mogućnosti platiti potrebne lijekove suočavaju se s troškovima koji se kreću u stotinama ili čak hiljadama maraka.

Osobe kojima je potrebna redovna terapija, bilo mjesečno ili tjedno, nalaze se u kritičnoj situaciji. Bez potrebnog lijeka, svaki dan im je kao dan manje. Mnogi pacijenti nemaju mogućnosti refundacije troškova, a njihova sudbina zavisi od odluka koje se donose daleko od njih.

Nažalost, stanje se ne poboljšava, a pitanja poput: “Zašto se pacijenti ne mogu osloniti na redovnu opskrbu lijekovima?” ostaju bez odgovora. U zemlji gdje sve ima svoju cijenu, čak i život, pacijenti su prisiljeni boriti se za svaki dan, tražeći rješenja u sistemu koji ih često iznevjeri. Ova situacija zahtijeva hitnu pažnju i djelovanje vlasti, kako bi se osiguralo da onkološki pacijenti dobiju potrebnu podršku i liječenje na vrijeme.