U Belgiji održane izložba i tribina o genocidu u Srebrenici

F<

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, nastavila je u evropskim državama s ciklusom tribina i izložbi pod nazivom "Svijet pamti Srebrenicu: Lekcije iz Genocida u Evropi".
 

 

 

 

Cilj podizanje svijesti

Tako su tribina i izložba održani i u Theaterzaal Ledeberg u Gentu, Belgija, 28. juna 2024. godine. Ovaj i drugi događaji, u okviru projekta The World Remembers Srebrenica (remember.ba), imaju za cilj podizanje svijesti o strahotama genocida u Srebrenici, kao i promicanje dijaloga o važnosti sprečavanja sličnih tragedija u budućnosti.

Događaj je počeo prijemom i otvorenjem izložbe koja sadrži fotografije, dokumente i predmete vezane za genocid u Srebrenici, pružajući posjetiteljima dubok uvid u događaje iz jula 1995. godine. Tribina je održana nakon uvodnih obraćanja Muhameda Jusića, direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Berzada Pašanovića, predstavnika džemata VZW Ensarija u Belgiji i Nj.E. Erola Avdovića, ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji.

Na tribini je autor i istraživač genocida pri Univerzitetu u Sarajevu dr. Hikmet Karčić, koji je i autor spomenute izložbe, podijelio svoja saznanja o genocidu u Srebrenici i njegovom značaju za savremenu Evropu. Njegovo predavanje je obuhvatilo historijske okolnosti koje su dovele do genocida, aktuelne napore na očuvanju sjećanja i lekcije koje svijet može naučiti iz ovog tragičnog događaja.

Sjećanje na žrtve

Nakon predavanja, održana je dijaloška sesija s publikom kojom je moderirala Hanna Karalić. Sesija je pružila priliku prisutnima da postave pitanja i podijele svoja razmišljanja o temi genocida, te se, između ostaloga, govorilo o načinima kojima se može spriječiti ponavljanje takvih zločina i kako podržati proces pomirenja. Događaj je završen neformalnim druženjem na kojem su gosti nastavili razgovor s ciljem daljnje razmjene ideja i iskustava među sudionicima.

Tokom programa jedan od zaključaka se odnosio i na ulogu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je bila ključna u očuvanju sjećanja na žrtve i promicanju procesa pomirenja. Nakon genocida, Islamska zajednica je pružala duhovnu podršku preživjelima i pomagala u izgradnji Memorijalnog centra u Srebrenici.