Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene u Šumama Srpske

.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom  Sarajevu danas je podnijelo Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv lica sa inicijalima S.G., S.B. i J.G. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS, a sve u vezi sa članom 37. (saizvršilaštvo).

Navedena lica se sumnjiče da su u vremenskom periodu od mjeseca februara do 03.04.2020. godine na području opštine Sokolac, opštine Han Pijesak, opštine Rogatica i opštine Višegrad, G.S. kao v.d direktor Šume Republike Srpske B.S. kao v.d direktor Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac, L.M. kao v.d. direktor ŠG „Sjemič“ Rogatica, G.J. kao v.d direktor ŠG „Visočnik“ Han Pijesak i Č.L. kao v.d direktor ŠG „Panos „Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske, saopšteno je iz OJT Istočno  Sarajevo.


Štetu budžetu Republike Srpske su nanijeli na način da su G.S. kao v.d direktor JPŠ Šume RS, Ad Sokolac proveli više pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja po Odluci JPŠ Šume RS svjesni da za to nisu bili ispunjeni uslovi propisani u članu 21. tačka d) Zakona o javnim nabavkama BiH („Službeni glasnik BiH“ broj 39/14) zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS broj xxxx, od 16.03.2020.godine.

Iako su znali da predmetnom Naredbom Ministarstva nije određeno da se provede pregovarački postupak bez objave obavještenja i da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodnu za dane 05. i 06.02.2020. godine, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije „Koronavirus“ u cilju učinjenja krivičnih djela, svjesno se pozivajući na saopštenje Agencije za javne nabavke BiH koje su se odnosile na pandemiju Covid 19, a koje se odnosi samo na nabavku medicinske opreme i lijekova, te su nakon provedenih pregovaračkih postupaka iskoristivši svoje službeni položaj i ovlaštenje zaključili više ugovora sa pravnim licima putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja iako su bili svjesni da je postupak javnih nabavki u isključivoj nadležnosti ugovornog organa i da ugovorni organ odgovora za namjensko i zakonito trošenje javnih sredstava.

 

Razlozi za predlaganje mjere pritvora za lice sa inicijalima B.S. sastoje se u tome da postoje okolnosti koje ukazuju, na opasnost od bjekstva osumnjičenog (član 197. stav 1. tačka a), protiv lica sa inicijalima S.G., S.B. i J.G. da postoji opasnost da će isti boravkom na slobodi imati priliku i uticati na svjedoke, te uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak (član 197. stav 1. tačka b) ZKP RS, te protiv lica sa inicijalima B.S. da postoje okolnosti koje opravdavaju bojazan da ukoliko se osumnjičeni nađe na slobodi, isti će ponoviti izvršenje istog krivičnog djela, ili da će učiniti drugo krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od 3 godine ili teža kazna (član 197. stav 1. tačka v) ZKP RS.