Tužilac kažnjen zbog disciplinskih prekršaja: Napravio propuste u 83 predmeta

.
Adis Berbić, tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, suočio se s disciplinskim sankcijama koje je izrekla Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

 

Komisija je donijela odluku o javnoj opomeni i smanjenju njegove plate za 50% u trajanju od godinu dana, zbog niza ozbiljnih prekršaja.

Berbić je proglašen odgovornim za nepreduzimanje radnji u čak 82 predmeta, čime je počinio disciplinski prekršaj “neopravdanog kašnjenja u provođenju radnji u vezi s dužnostima tužioca.”

Dodatno, u 83. predmetu nije postupio po obaveznom uputstvu nadređenog tužioca, koje je zahtijevalo njegovo prisustvo na uviđaju, već je ovlasti prenio na policijske istražitelje, što je rezultiralo dodatnom disciplinskom sankcijom.

Prilikom izricanja kazne, Komisija je uzela u obzir priznanje Berbića, njegovo iskazano kajanje te narušeno zdravstveno stanje, ali su otežavajuće okolnosti, uključujući ranije disciplinske postupke protiv njega, prevagnule u odluci o sankcijama.

Iako je Ured disciplinskog tužioca tražio razrješenje Berbića s dužnosti, Drugostepena disciplinska komisija je ocijenila da su izrečene mjere adekvatne s obzirom na sve okolnosti. Protiv ove odluke moguće je uložiti žalbu VSTV-u.

Foto: Canva / Ilustracija