Turistička sezona u Bosni i Hercegovini obara rekorde

.

Ova godina donijela je rekordne rezultate za turističku sezonu u Bosni i Hercegovini, nadmašivši čak i one iz predpandemijske 2019. godine. Statistike govore same za sebe: rekordna posjećenost, najviše stranih turista i rekordni promet na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ovaj posljednji faktor mogao bi biti ključ za rast interesa britanskih turista za posjetu našoj zemlji.

Na početku prošle godine, ugledni Guardian objavio je putopis koji opisuje prirodne ljepote i kulturne znamenitosti BiH u superlativima. Pod naslovom “Zapanjujući krajolik i prekrasni gradovi Bosne i Hercegovine,” tekst čitatelje vodi kroz avanturu koja počinje podno planine Cincar i uključuje susret s jedinstvenim bosanskim divljim konjima.

Britanski Telegraph ponovo je ove godine istaknuo prirodne ljepote BiH u članku o najboljim destinacijama za planinare u Europi. Također, influenseri na TikToku su Bosnu i Hercegovinu opisali kao “čarobnu” i “raj na zemlji” s pristupačnim cijenama.

Interes britanskih turista za BiH nije samo rezultat medijskih objava, već i službenih statistika. Od 2021. godine, broj britanskih posjetitelja rapidno raste. Prema Agenciji za statistiku BiH, u 2021. godini BiH su posjetila 4,531 britanska turista, dok se taj broj u 2022. godini popeo na 11,465. Ove godine, očekuje se da će brojka dostići 14,101, a statistike za prvih šest mjeseci sugeriraju nastavak rasta.

Jedan od glavnih faktora koji je doprinio povećanom interesu britanskih turista je aviolinija koja povezuje Sarajevo s Londonom. Niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair uveo je operacije iz Londonskog Stansteda u martu ove godine, dok WizzAir leti na londonski Luton dva puta sedmično.

U augustu ove godine, Međunarodni aerodrom Sarajevo zabilježio je rekordnih 259,017 putnika, što predstavlja povećanje od 24,2% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Također, aerodrom je dočekao svog milionitog putnika u avgustu, skoro mjesec i po ranije nego 2023. godine.

Ryanair je već potvrdio planove za ljetnu sezonu 2025., zadržavajući liniju London Stansted – Sarajevo na tri rotacije sedmično.