Turisti hrle u Neum i pored poskupljenja, evo koliko je skuplje

.
Iako su cijene u Neumu više za oko deset odsto u odnosu na prošlu godinu, to nije spriječilo zaljubljenike u more da svoj ljetni odmor provedu u jedinom bh. mjestu na obali Jadranskog mora.

 

Plaže su bile pune u predsezoni, a takve očekuju i u sezoni i postsezoni. Ranije najave o dobroj turističkoj sezoni pokazale su se tačnim.

Darijo Maslać, direktor prodaje i marketinga hotela “Vapore”, zadovoljan je ovogodišnjom sezonom. “Najave za tekuću sezonu počele su već u drugoj polovini prošle godine. Malo smo se pribojavali, jer su najave bile odlične, pa smo mislili da se može desiti neki globalni događaj na koji mi ne možemo uticati. Međutim, najave se počinju ostvarivati,” ističe on.

Prema njegovim riječima, hotel je s pripremama počeo još u februaru kako bi sve bilo spremno za goste. April, maj i jun bili su odlični, popunjeni gostima iz zemalja zapadne Evrope. “Sedmi i osmi mjesec, kada je pik sezone, očekujemo da će biti zaista dobri. Nadamo se da će se sve najave obistiniti. Takođe, najave za postsezonu su dobre. Odlučili smo da hotel ‘Vapore’ radi tokom cijele godine,” kaže Maslać.

Ističe da je jedini bh. gradić na moru i lani bio dobro posjećen, a ove godine zabilježen je porast broja turista. Cijene su skočile za oko 10 odsto, što će poboljšati prihod. “Prihodovna strana će biti bolja, ali se nadamo da će na kraju godine i broj noćenja biti veći,” dodaje Maslać.

Zadovoljan ovogodišnjom situacijom je i Tomislav Lovrić, vlasnik hotela “Jadran” i hotela “Marea”. “Predsezona je bila i više nego očekivano dobra. Glavna sezona se puni, na 80 odsto smo popunjeni. Svaki dan nam dolaze rezervacije, što nas veseli. Postsezona je skoro cijela popunjena. Generalno, situacija je dobra,” kaže Lovrić.

Najviše turista dolazi iz Srbije i Hrvatske, ali i domaći turisti iz Bosne i Hercegovine. “Većina gostiju u predsezoni i postsezoni dolazi iz Poljske, Austrije, Belgije i Francuske,” dodaje on. Lovrić potvrđuje blagi rast cijena. “Cijene u Neumu nisu drastično mijenjale, možda 10 do 15 odsto, ali ne na svim stvarima. Hoteli su poskupjeli desetak odsto.”

Rast broja noćenja bilježe i u hotelu “Sunce”. Davor Krešić, direktor prodaje i marketinga hotela “Sunce”, kaže da im je predsezona bila dobra. “Bilježimo porast noćenja od deset odsto. Najave za sedmi i osmi mjesec su standardno dobre budući da špica sezone nikada nije bila problematična,” ističe Krešić.

Rezervacije za postsezonu već su zabilježene. “Kada sve zbrojimo, možemo reći da će ova sezona biti bolja od prošlogodišnje. Ništa spektakularno, ali je opet bolja,” zaključuje Krešić.