Tržište nekretnina u BiH: Šta danas možete kupiti za 100.000 KM?

.

Cijena od 100.000 KM nekada je bila dovoljna za kupovinu solidnog stana u Bosni i Hercegovini, ali danas su mogućnosti znatno ograničene.

Prema riječima agenta za nekretnine, Dino Grizovića iz Agencije Gama iz Mostara, “u Mostaru su opcije svedene na manje jednosobne i dvosobne stanove u starijim zgradama”. U Zenici, uz malo sreće, kupci mogu pronaći jednosoban ili jednoiposoban stan površine od 30-35 kvadratnih metara, dok u Trebinju takva suma često ne pokriva ni garsonjeru. Haris Stupar iz agencije Nekretnine Flash u Zenici navodi za Forbes da su “cijene kvadrata stambenih jedinica porasle za čak 50 posto u posljednje tri do četiri godine”.

U Mostaru, cijene nekretnina također rastu. Za stan od 50 kvadrata, minimalna cijena varira između 120.000 i 150.000 KM, dok u centralnijim dijelovima cijene mogu biti znatno više. U Zenici, cijene se kreću od 2.500 do 3.500 KM po kvadratu za starogradnju, a novogradnja dostiže 3.000 do 4.000 KM.

Jedan od glavnih uzroka poskupljenja nekretnina je rast troškova izgradnje, iako investitori često pravdaju visoke cijene povećanim troškovima materijala. “Iako troškovi materijala nisu toliko visoki, profit građevinskih kompanija i dalje raste”, dodaje Stupar.

Mnogi agenti smatraju da bi uvođenje Zakona o oslobađanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine moglo olakšati situaciju za mlade ljude i porodice, nudeći značajne uštede. Na primjer, jedna prosječna porodica mogla bi uštedjeti čak 25.000 KM prilikom kupovine stana od 68 kvadrata.

Iako se očekuje stagnacija cijena u starogradnji, potražnja i inflacija će vjerojatno dovesti do daljnjeg rasta cijena, posebno u novogradnji. S obzirom na trenutne okolnosti, mladi ljudi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s izazovima prilikom pokušaja kupovine nekretnine.