Tri slučaja narušavanja javnog reda i mira u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

–56 pacijenata posjetilo je službu Hitne pomoći Doma zdravlja Velika Kladuša u protekla 24h. Dežurne doktorice Valbona Mahmutović i Samra Alibegić na dalje liječenje uputile su dva pacijenta.

-U protekla 24h Policijska stanica Velika Kladuša ima zabilježena 3 slučaja narušavanja javnog reda i mira, dok krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda nije bilo.

-Prema riječima dežurnog Dizdarevića, protekla 24h su bila mirna za velikokladušku vatrogasnu jedinicu.

-Napajanje električnom energijom na području Velike Kladuše je uredno i stabilno.

–14. septembar- Svjetski dan prve pomoći -Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake druge subote u septembru, pa će tako i ove godine 14. septembra organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca širom svijeta još jednom ukazati na važnost poznavanja prve pomoći.Prva pomoć predstavlja skup postupaka i vještina od velikog značaja za umanjenje posljedica povreda i pozitivan uticaj na šanse za spašavanje života svih onih koji se nađu u potrebi za ovim vidom pomoći.

–14. septembar- Svjetski dan prašuma– Prašume su vjerojatno najmanje istražen, ali i najvrijedniji ekosistem na svijetu. To je prirodna šuma koja se oduvijek razvijala bez neposrednog uticaja čovjeka, to jest isključivo pod utjecajem prirodnih čimbenika.
Najpoznatija prašuma u Bosni i Hercegovini je Perućica, koja se nalazi u sastavu Nacionalnog parka Sutjeska. Perućica je ujedno i najveća i među posljednjim sačuvanim prašumama u Evropi, a u njoj je registrovano više od 170 vrsta grmlja i drveća, od kojih su neka stara i po 300 godina. Procjenjuje se da je Perućica stara 20.000 godina.

– Danas pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini tokom dana prolazno razvedravanje. U jutarnjim satima kiša se očekuje širom zemlje, a na planinama snijeg. U ostatku dana u Bosni povremena i slaba kiša.Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 14, a dnevna u Bosni od 8 do 14, a u Hercegovini od 16 do 22 stepena.

– Tmurno vrijeme i zahlađenje, uz povremene padavine, nepovoljno će djelovati na većinu populacije. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima. Veći sadržaj vlage i sjeverno strujanje dodatno će pojačavati osjet hladnoće. U Hercegovini povremeno sunčanije, pri tome također sa neuobičajeno niskim temperaturama. Dolaskom noći, opšta slika će se u cijeloj zemlji neznatno poboljšati, pod uticajem nešto stabilnijeg vremena.

BiHAMK
-U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo i na moguće odrone na brojnim dionicama. Vozačima savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da izbjegavaju rizična preticanja. Čuvajte sebe, a i ostale učesnike u saobraćaju. Zbog održavanja 2. Bosanskokrupskog polumaratona danas od 08:30 do 13 sati obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu Bosanska Otoka-Bosanska Krupa-Bihać, dionici Ljusina-Srbljani. Za vrijeme obustave alternativni pravac je preko Cazina. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.