Tradicionalna Dova za domovinu 2. augusta

B
Prigodan program izvest će imami medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Brčko, i vojni imami.

 

Tradicionalna Dova za domovinu, u okviru vjerskog dijela programa manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024“, bit će održana u petak, 2. augusta, na platou Igmanske džamije.

Džuma-namaz, kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodit će i hutbu kazivati dr. Vahid-ef. Fazlović, a Dovu za domovinu Bosnu i Hercegovinu proučit će dr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

Također, prisutnima će se obratiti i vojni muftija Nesib-ef. Hadžić.

Uoči Dove za domovinu, u četvrtak, 1. augusta, bit će proučena hatma šehidima Bosne i Hercegovine, te tevhid, mevlud i zikr.

Program će biti održan između akšama i jacije, a izvest će ga vojni imami, imami medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Brčko.

Gost predavač ovom prilikom će biti Mensur-ef. Pašalić, a zikr će predvoditi šejh Haris-ef. Hadžić. Svoju poruku će uputiti i vojni muftija Nesib-ef. Hadžić.

Kako je podsjetio Muhamed Okić, stručni savjetnik vojnog muftije, Islamska zajednica je prihvatila da se prostor džamije na Igmanu označi kao dovište u Bosni i Hercegovini i obavezala Vojno muftijstvo da organizira vjerske sadržaje u okviru manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman“, što Vojno muftijstvo i čini od 2000. godine s ciljem čuvanja sjećanja na najveće sinove domovine.

-Prvog četvrtka u augustu, vojni imami u Ratnoj džamiji na Igmanu, s akšam-namazom, uče mevlud, zikr i tevhid pred duše bosanskohercegovačkih šehida, dok sutradan, na platou Ratne džamije, pred nekoliko hiljada muslimana iz cijele domovine i dijaspore, organiziraju prigodan vjerski program pred džuma-namaz. Važne poruke s džuma-namaza vjernici nose sa sobom čuvši ih od najuglednijih predstavnika Islamske zajednice – kazao je on.