Tiha pandemija otporna na lijekove prijeti građanima

.

Stručnjaci upozoravaju da bi u narednih 25 godina svijet mogao svjedočiti “tihoj pandemiji” uzrokovanoj bakterijama otpornim na antibiotike, što bi moglo rezultirati gubitkom 39 miliona života. Antimikrobna rezistencija (AMR), kako je poznata, već sada predstavlja globalni problem, a očekuje se da će situacija postati još ozbiljnija.

Prema podacima, veliki broj antibiotika koristi se izvan bolničkih ustanova, od čegaveliki postotak odlazi na liječenje infekcija dišnih puteva. Te infekcije, međutim, najčešće su uzrokovane virusima, na koje antibiotici nemaju efekta. Ova prekomjerna i nepravilna upotreba antibiotika ubrzava pojavu bakterija otpornih na lijekove, poznatih kao “superbakterije”.

Stručnjaci naglašavaju da bakterije postaju otporne zbog prekomjerne upotrebe antibiotika, što im omogućava da razviju mutacije koje ih čine imunim na postojeće lijekove. To znači da uobičajeni lijekovi više neće biti efektni u borbi protiv mnogih infekcija, što bi moglo dovesti do smrtonosnih ishoda kod do sada izlječivih bolesti.

Predviđanja pokazuju da će, bez adekvatnih mjera i promjena u upotrebi antibiotika, broj smrtnih slučajeva od infekcija uzrokovanih superbakterijama značajno rasti u narednim desetljećima.