Temu groznica zavladala u BiH, EU istražuje Kineze zbog prodaje ilegalnih proizvoda

temu

Online platforma za kupovinu “Temu” zavladala je Bosnom i Hercegovinom. Bosanci i Hercegovci masovno skidaju aplikaciju i kupuju raznorazne proizvode koji im “ne trebaju”.

Riječ je o kineskoj kompaniji koju je 2022. osnovao PDD Holdings u vlasništvu Colin Huang.

Za dvije godine postojanja je, prema europskim propisima, postala velika internetska platforma, a kao takva mora dostaviti Europskoj komisiji niz informacija.

Forbes prenosi da Temu mora pokazati koje mjere su donijeli protiv trgovaca koji na toj platformi prodaju ilegalne proizvode, kao i rizika vezanih uz zaštitu potrošača, javno zdravlje i dobrobit korisnika, sistemu preporuka i rizicima za zaštitu privatnih podataka korisnika.

Europska komisija je u maju ove godine Temu označila kao vrlo veliku internetsku platformu prema europskom Zakonu o digitalnim uslugama (Digital Services Act,DSA), budući da premašuje prag od 45 miliona prosječnih mjesečnih korisnika u EU.

Potom je platforma imala rok do kraja septembra da se uskladi sa strogim pravilima DSA-a, uključujući ublažavanje sistemskih rizika svojih usluga i sprječavanje prodaje krivotvorene robe.

Ovo je već drugi skup pitanja Komisije poslanih platformi: u junu je to bilo o mjerama poduzetim za usklađivanje s DSA obvezama koje se odnose na „mehanizam obavijesti i radnji” za obavještavanje, između ostalog, o ilegalnim proizvodima, kao i za zaštitu maloljetnika.

Euronews piše da je prije mjesec dana mreža Europske potrošačke organizacije (BEUC) podnijela pritužbe nacionalnim regulatorima i Komisiji na temelju DSA-a protiv Temua zbog neuspjeha u zaštiti potrošača i korištenja manipulativnih praksi.

Potpisnici – koji predstavljaju 17 država članica EU-a – tvrde da Temu krši propise EU-ove online platforme ne pružajući ključne informacije potrošačima o prodavačima, što onemogućuje provjeru ispunjavaju li proizvodi sigurnosne zahtjeve EU-a.

DSA se počeo primjenjivati ​​na sve online platforme u februaru, piše Euronews, a Komisija je pokrenula nekoliko istraga o neusklađenosti, uključujući Metu, AliExpress i TikTok.