Tegeltija odgovorio Nikšiću: U sporazumu ste potpisali da imovina ide RS-u

.
“U posljednje vrijeme ono što predsjednik SNSD-a Milorad Dodik radi i priča odudara od tog sporazuma i nama ne pada na pamet da pravimo bilo kakve kompromise i ustupke kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina. O imovini Bosne i Hercegovine, o imovini države moraju odlučivati institucije države Bosne i Hercegovine”, reako je Nermin Nikšić komentirajući današnje poruku Milorada Dodika da nema pregovora o imovini.

Nakon Nikšićevog komentara ubrzo je uslijedila reakcija Milana Tegeltije, savjetnika Milorada Dodika koji je poručio predsjedniku SDP-a da je Osmorka potpisala da imovina ide Republici Srpskoj.

“Nije dio sporazuma o pravljenju SM odricanje od vlastitih politika nijedne strane. Nije dio sporazuma odricanje od imovine i nadležnosti Republike Srpske. Ono što govori Milorad Dodik upravo je u skladu sa prvom stavkom sporazuma”, napisao je Tegeltija na svom Twitter profilu.

U nastavku poruke Tegletija je Nikšiću priložio mu sadržaj dijela sporazuma u kojem piše sljedeće:

“Uvažavajući strukturu i ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine (BiH) predviđe Opštim okvirnim sporazumom za mir (Dejtosnkim sporazumom) i Ustavom BiH kao Aneksom IV tog sporazuma, poštujući ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH, kantona, gradova i opština…”

Milan Tegeltija je bio dio delegacije SNSD-a koja je dogovorila sa Osmorkom uspostavljanje koalicije na državnom nivou.