‘‘Svi testovi su negativni‘‘: Nakon festivala u Njemačkoj 800 ljudi oboljelo od misteriozne bolesti

norovirus

Većina oboljelih posjetila je isti festivalski šator, Göckelesmeier, tokom vikenda, sumnja se na norovirus ali su gotovo svi testovi - negativni

Nakon Proljetnog festivala u njemačkom gradu Stuttgartu, broj zaraženih naglo je porastao, s najmanje 778 posjetitelja koji su oboljeli. Norovirus je otkriven u tri slučaja, a Ministarstvo zdravstva priopćilo je da se prijenos virusa vjerojatno dogodio s osobe na osobu.

Većina oboljelih posjetila je isti festivalski šator, Göckelesmeier, tokom vikenda, nakon čega su se požalili na simptome kao što su povraćanje, mučnina i proljev. Glasnogovornik je izjavio da postoji velik broj neprijavljenih slučajeva među oboljelima, s obzirom na to da se infekcija vjerojatno prenosi unutar obitelji, piše Fenix-magazin.de.

Norovirus nije povezan s hranom koja je poslužena u šatoru Göckelesmaier, kako su potvrdili rezultati testiranja uzoraka hrane i briseva iz pogođenog šatora. Upravitelj šatora nije iznenađen ovim rezultatom, ističući da nije došlo do otkazivanja narudžbi hrane ili pića.

Gradski ured za medije potvrdio je da su rezultati testiranja na norovirus negativni te da nije došlo do prijenosa virusa putem hrane. Fokus je stavljen na središnja uslužna područja u šatoru, prilagođavajući higijenske mjere kako bi se obuzdalo širenje zaraze.

Organizatori festivala očekuju više od milijun posjetitelja iz cijelog Baden-Württemberga i šire. Grad savjetuje oboljele da se jave odjelu za zdravstvo i svom obiteljskom liječniku te da se pridržavaju preporučenih higijenskih mjera kako bi spriječili daljnje širenje zaraze. Proljetni festival u Stuttgartu traje do 12. maja 2024.