Sutra počinje 6. kongres geografa Bosne i Hercegovine: Učešće potvrdilo više od 150 naučnika iz sedam zemalja

.
Cilj Kongresa je okupljanje eminentnih naučnika i istraživača, te razmjena iskustava, rezultata naučnih istraživanja i ideja

 

Šesti kongres geografa Bosne i Hercegovine održat će se od 19. do 21. septembra 2024. na Univerzitetu u Sarajevu – Prirodno-matematičkom fakultetu. 

Početak plenarnog dijela predviđen je za 19. septembar u 9 sati. Kongres se održava u suorganizaciji Odsjeka za geografiju, Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta i Geografskog društva u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz podršku i sufinansiranje Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Svoje učešće na Kongresu potvrdilo je više od 150 naučnika, geografa iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne gore i Sjeverne Makedonije, a za izlaganje je prijavljeno više od 60 naučnih radova.

Cilj Kongresa je okupljanje eminentnih naučnika i istraživača, te razmjena iskustava, rezultata naučnih istraživanja i ideja iz različitih teorijskih i aplikativnih disciplina geografske i srodnih nauka kroz sedam naučnih sesija:

- zaštita okoliša,

- turizam,

- regionalno planiranje i regionalni razvoj,

- prostorno i urbanističko planiranje,

- geoinformacione tehnologije i GIS,

- teorijska i aplikativna geografija i

- geografija u obrazovanju.

Prezentirani naučni radovi ostvaruju mogućnost objavljivanja u publikacijama s međunarodnom recenzijom: Zbornik radova 6. kongresa geografa Bosne i Hercegovine, Geografski pregled / Geographical review, Journal of Tourism and Hospitality Management.

Detaljnije informacije o 6. kongresu geografa Bosne i Hercegovine se nalaze na web-stranici https://6-kongresgeobih.pmf.unsa.ba/.

Photo: X