Suđenje u Salcburgu: Bivši radnik iz BiH optužen za krađu 1909 pari skija iz fabrike

.

U Regionalnom sudu u Salcburgu zakazano je suđenje protiv 57-godišnjeg austrijskog državljanina porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji je tokom rada u renomiranoj fabrici skijaške opreme otuđio 1909 pari skija i dodatnu ski opremu u ukupnoj vrijednosti od skoro 100.000 eura.

Kako prenose austrijski mediji, optuženi je bivši radnik koji je više od dvije godine krade skije. Prema informacijama, radi se o skijama s greškama koje su trebale biti uništene, ali je on umjesto toga skladištio skije u svojoj kući i preprodavao ih po cijeni od 50 eura po pari.

Zanimljivo je da je bio zadužen za uništavanje te robe, no to nije radio. Optužnica ga tereti za krađu 1909 pari skija, vezova i druge skijaške opreme. Prije nego što je podignuta optužnica, uspio je da proda oko 1600 pari skija, dok je policija u njegovoj kući pronašla 309 pari.

Izvještaji navode da je jednom bugarskom državljaninu prodao 600 pari skija za 30.000 eura, a i on će biti optužen za kupovinu ukradene robe.

Radnik je s krađom skija započeo u avgustu 2021. godine, a slučaj je otkriven u novembru 2023. godine, više od dvije godine kasnije. Nakon što je dobio otkaz, sada će odgovarati pred sudom u Salcburgu za svoja krivična djela.