Sud utvrdio: Bošnjaci diskriminirani od strane Vlade FBiH u smjenama Nadzornih odbora

.
Općinski sud u Sarajevu donio je mjeru osiguranja kojom se nalaže vraćanje prethodnog Nadzornog odbora BH Pošte, kojeg je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smijenila u decembru prošle godine.

 

Slična situacija dogodila se i u slučaju smjene Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Vlada FBiH smijenila je članove Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a 4. oktobra 2023. godine. Među njima su bili članovi Emir Sulejmanović, Amir Karić, Denis Zahirović, Muvedet Šišić, Mirel Mišković, Zijo Brzina i Josip Bulić. Kantonalni sud u Sarajevu je utvrdio da je odluka Vlade bila nezakonita te je naložio vraćanje prethodnog Nadzornog odbora KCUS-a.

Vlada FBiH je zatražila preispitivanje te odluke, pa je nakon žalbe Vrhovni sud FBiH vratio predmet Kantonalnom sudu, koji sada treba donijeti novu odluku.

U BH Pošti, Općinski sud je uočio moguću diskriminaciju Bošnjaka nakon što je Skupština BH Pošte, uz saglasnost Vlade FBiH, smijenila članove Nadzornog odbora u decembru 2023. godine. Razriješeno je sedam članova: Bošnjaci Zijo Brzina, Amir Karić, Emir Sulejmanović, Denis Zahirović, Muvedet Šišić i Mirel Mišković, te Hrvat Josip Bulić. Istog dana, Bulić (HDZ) je ponovno imenovan, dok šest Bošnjaka nije vraćeno na svoje pozicije.

Sud je naveo da su smijenjeni članovi Nadzornog odbora učinili vjerovatnim da je njihovo pravo na jednako postupanje povrijeđeno. Utvrđeno je da je Vlada FBiH postupila nejednako prema njima u poređenju s Josipom Bulićem, koji je, iako prvobitno smijenjen, ponovno imenovan istog dana.

Rješenje Općinskog suda od 19. aprila 2024. godine navodi: „Predlagatelji su učinili vjerovatnim da je protivnik osiguranja (BH Pošta i Vlada FBiH), u situaciji ponovnog imenovanja vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora, nejednako postupao prema njima, a u odnosu na Josipa Bulića, pri čemu ne pripadaju istoj nacionalnoj skupini. Protivnik nije osporio tvrdnje predlagatelja da je prema njima postupano drugačije.”

Foto: fbihvlada.gov.ba