Šturlić: Zbog napuštene škole opasnost za mještane sve veća

.
Stanovnici Mjesne zajednice Šturlić suočeni su s ozbiljnim problemom koji ugrožava sigurnost njihove zajednice. Napuštena škola u centru naselja, koja je već godinama prepuštena propadanju, sada predstavlja značajnu opasnost za mještane, a naročito za djecu. Zapuštena građevina, obrasla gustom vegetacijom, postala je utočište za zmije i migrante, čime dodatno narušava sigurnost okolnih kuća.

 

Mještani su izrazili duboku zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti koje proizlaze iz ove situacije. Osim straha od zmija, koje se često primjećuju u blizini napuštene škole, postoji i rizik od drugih štetnih posljedica poput širenja zaraza ili izbijanja požara zbog suhe vegetacije. Također, migranti koji povremeno koriste ovaj objekt kao sklonište, iako nisu direktna prijetnja, doprinose osjećaju nesigurnosti među stanovnicima. 
 

Unatoč ponovljenim apelima, problem napuštene škole do sada nije bio adekvatno riješen, što je izazvalo nezadovoljstvo mještana. S obzirom na hitnost situacije, stanovnici MZ Šturlić traže od nadležnih vlasti da poduzmu konkretne mjere kako bi se problem riješio što prije. Njihovi prijedlozi uključuju deratizaciju i deviperaciju objekta, kao i košnju okolne vegetacije, čime bi se smanjila opasnost od zmija i drugih štetočina. U slučaju da ove mjere nisu dovoljne, mještani predlažu potpuno rušenje zgrade, koja je sada više prijetnja nego korisna struktura. 
 

Osim što predstavljaju prijetnju za sigurnost, napuštena škola i njen zapušteni okoliš narušavaju izgled cijelog naselja, što dodatno doprinosi osjećaju zapostavljenosti i nebrige. Mještani naglašavaju da njihova zajednica zaslužuje više pažnje i odgovornosti od strane vlasti, te se nadaju da će ovaj problem biti riješen prije nego što dođe do ozbiljnih posljedica. 
 

Stanovnici su spremni i na organiziranje zajedničkih akcija čišćenja i uređenja, ali ističu da bez podrške i angažmana nadležnih službi, trajno rješenje nije moguće. Ovaj problem nadilazi mogućnosti lokalne zajednice, stoga se očekuje hitna reakcija kako bi se zaštitila sigurnost svih mještana Šturlića.