Stručnjaci pozivaju na oprez: Moguće je otrovati se i jestivim gljivama

.

U sezoni gljiva, opreznost je ključna, naročito nakon nedavnog slučaja trovanja u Tuzli, gdje je 23 osobe zatražilo ljekarsku pomoć zbog konzumacije gljiva. Prema riječima Svjetlane Lolić, profesorice na Katedri za mikrobiologiju i biologiju ćelije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banja Luci, ne postoji univerzalno pravilo za razlikovanje jestivih od otrovnih gljiva.

“Nema zlatnog pravila, potrebno je detaljno poznavanje svake vrste”, kaže Lolićeva, ističući da se moraju pažljivo proučiti sve karakteristike gljiva, od šešira do baze, kako bi se izbjeglo trovanje.

Posebno upozorava na opasnost od starih gljiva koje mogu postati toksične zbog plijesni, čak i ako su u osnovi jestive. Ističe i potrebu da početnici u branju gljiva idu u šumu s iskusnim gljivarima.

Trenutno je sezona najotrovnijih vrsta gljiva poput zelene pupavke, bijele pupavke i smrdljive pupavke, a sve tri vrste su prisutne u našim šumama.

Lolićeva napominje za Nezavisne novine da, iako je vrganj prilično popularna gljiva, nema smrtonosnih vrsta među njima, ali upozorava na mogućnost izazivanja digestivnih problema kod konzumacije određenih vrsta.