Šta se desilo sa akcijom Black Tie 2: Gdje su hapšenja moćnih?

b

Prošlo je već neko vrijeme od kada je akcija “Black Tie 2” najavljena s velikom pompom, obećavajući hapšenja, otkrivanja i raskrinkavanja koja će potresti politički i poslovni vrh Bosne i Hercegovine.

Međutim, čini se da je sav taj entuzijazam splasnuo, a rezultati su izostali. Gdje su te silne poruke koje su trebale “oboriti” mnoge, i da li svi oni koji trebaju biti uhapšeni mirno spavaju u svojim krevetima?

Velike najave, mali rezultati

 

Akcija “Black Tie 2” najavljena je kao veliki korak u borbi protiv korupcije i kriminala. Javnost je bila bombardirana vijestima o nadolazećim hapšenjima i raskrinkavanjima. Građani su očekivali vidljive promjene i pravdu koja će konačno stići one na vrhu. Ali, gdje su ti rezultati? Gdje su uhapšeni? Izgleda da je sav taj entuzijazam bio kratkog vijeka, a akcija se pokazala kao još jedan medijski balon.

Poruke koje su trebale oboriti mnoge

Obećano je da će silne poruke i dokazi koji su prikupljeni tokom akcije “Black Tie 2” dovesti do hapšenja i krivičnih postupaka protiv mnogih moćnika. No, čini se da te poruke ili nisu dovoljno jake, ili su jednostavno zaboravljene. Da li su dokazi zaista prikupljeni, ili je sve bilo samo predstava za javnost? Građani s pravom postavljaju pitanja o efikasnosti i ozbiljnosti ovakvih akcija.

Miran san za moćnike

Dok javnost očekuje pravdu, čini se da oni koji bi trebali biti uhapšeni nemaju previše briga. Spavaju li mirno u svojim luksuznim vilama, sigurni da će izbjeći pravdu? Da li je sve bilo samo dimna zavjesa kako bi se stvorio privid borbe protiv korupcije, dok se zapravo ništa konkretno ne dešava? Ova pitanja ostavljaju gorak okus u ustima građana koji su umorni od neispunjenih obećanja.

Zaključak

Akcija “Black Tie 2” trebala je biti prekretnica u borbi protiv kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini. Umjesto toga, čini se da je postala još jedan primjer velikih najava bez konkretnih rezultata. Javnost s pravom traži odgovore i rezultate, a dok se odgovorni ne probude iz svojih snova i ne preduzmu stvarne korake, povjerenje građana će nastaviti da opada. Vrijeme je da akcije poput “Black Tie 2” prestanu biti medijske predstave i postanu stvarna borba za pravdu i transparentnost.

Foto: Bosnainfo