Šta je sa obaveznom vakcinacijom djece? Zatražena hitna reakcija Ministarstva zdravstva

c
Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, oglasio se povodom proglašenja epidemije morbila u dva kantona, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom, ali i sve češćih smrtnih slučajeva povezanih sa ovom bolešću.

 

Mioković je pozvao Federalno ministarstvo zdravstva i resornog ministra Nedeljka Rimca na hitnu akciju.

“Očigledno je da mnogo roditelja ne vakciniše djecu, što je začuđujuće s obzirom na zakonsku obavezu koju imaju i sankcije koje iz nje proističu. Zato sad javno tražim, a u ponedjeljak ću zatražiti i službeno od resornog federalnog ministra Rimca da informiše Predstavnički dom, ali i javnost o tome čija je odgovornost praćenje poštivanja obavezne vakcinacije djece i da sa federalnog nivoa izvrši pritisak na kantone da se ta kontrola i sankcionisanje neodgovornih roditelja pojača”, naveo je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prenijela je Naša stranka.

Podsjećamo, nakon Kantona Sarajevu, danas je i u ZDK zabilježen smrtni slučaj od morbila. Radi se o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine iz Zenice, koja je bila hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici Zenica.