Šta bi za BiH značila eventualna Trumpova pobjeda na izborima u SAD-u?

j

 

Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama bila bi veliki rizik za NATO i Evropu, a Balkan i Bosna i Hercegovina ne bi bili u fokusu Administracije

Najmoćniju svjetsku silu, Sjedinjene Države, očekuju predsjednički izbori. Borba između Joea Bidena i Donalda Trumpa zasigurno će se reflektovati i na Zapadni Balkan, a posebno Bosnu i Hercegovinu. A o stanju u našoj zemlji nedavno je pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a govorio pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, ambasador James O‘Brien.

- Nema podrške za ono što Dodik govori, bilo da je riječ o razdruživanju, disoluciji BiH, nezavisnosti RS-a, istakao je ambassador O‘Brien.

Pohvalio je angažman ambasadora SAD-a u BiH Michaela J. Murphyja. A iz Hrvatske poruke da Evropa nikada ranije nije bila izložena većem riziku.

- Pobijedi li Trump ponovo, vrati li se njegova administracija, svi procesi kada je u pitanju rastakanje NATO-a koji su započeli u njegovom prvom mandatu biće izrazito, izrazito ubrzani, ističe Davor Gjenero, politolog iz Hrvatske.

Trumpov fokus neće biti na Balkanu. Usredotočit će se na globalnu politiku. Prema Kini će odnos biti radikalniji, a prema Rusiji daleko mekši. EU će se naći bez euroatlantskog oslonca u odnosu na Rusiju. Došlo bi do napuštanja modela euroatlantizma uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata.

- Ako se napušta cijeli sustav mirovnog poretka nakon Drugog svjetskog rata, onda je jasno da je cijeli Balkan u problemima, ali problemi u BiH su zapravo u tom slučaju veći nego drugdje, ističe Gjenero.

Time bi se izgubila temeljna zaštita koju je naša zemlja uživala i zbog toga se u Beogradu raduju Trumpu. Naš sagovornik osvrće se i na angažman ambasadora O‘Briena, naglašavajući da on radi neke od najboljih stvari u okviru američke diplomatije na Balkanu. Iz Srbije objašnjenje dva moguća scenarija.

- Ukoliko pobedi Biden, moguće je da na 30. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma iduće godine konačno dođe do Daytona II, kaže direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov.

Drugi scenarij odnosi se na pobjedu Trumpa. Popov podsjeća da je Trump u ranijem mandatu vodio izolacionističku politiku u odnosu na Evropu. Takav odnos možemo očekivati i sada. Sasvim je moguće da Trump odustane i od podrške Ukrajini.

- Sadašnja američka Administracija sigurno ima dobar uvid u stanje u regionu, pre svega u BiH kao jednoj neuralgičnoj tački, to se vidi po izjavama američkih zvaničnika, naglašava Popov.

Smatra da Sjedinjene Države prije izbora nisi spremne na radikalnije poteze, a novi ili stari predsjednik odlučit će smjer kretanja u odnosu spram BiH. Popov vjeruje da su oni od kojih zavisi kakva politika se vodi u BiH, na kojoj god strani bili, svjesni značaja američkih izbora. Međutim, narod se navikao na situaciju koja vodi od jedne do druge krize.