Srbija od EU dobija 16 miliona eura za uklanjanje nacističkih brodova iz Dunava

v
Suša 2022. godine otkrila je više od 20 olupina na dijelu Dunava u blizini Prahova, istočna Srbija. Mnogi od tih brodova još uvijek sadrže opasne materijale, što je posebna briga za brodare

 

Na Dunavu u Srbiji, projekat vađenja 21 olupine njemačkih ratnih brodova potopljenih tokom Drugog svjetskog rata dobio je podršku EU putem grant ugovora vrijednog 16 miliona eura. Potpisivanje ugovora obavili su ministar građevinarstva Goran Vesić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i potpredsjednik Evropske investicione banke Robert De Grut.

Ovi brodovi su ostaci crnomorske flote nacističke Njemačke, potopljeni 1944. godine dok su se povlačili pred sovjetskim snagama. I danas, kada vodostaj Dunava opadne, ovi ostaci ometaju riječni saobraćaj i predstavljaju opasnost zbog neeksplodirane municije.

Velimir Trajilović, penzioner iz Prahova koji je istraživao ove brodove, opisuje kako su se njemački brodovi skupljali nakon što su im Rumuni i Bugari bili saveznici. Njegov rad o ovim olupinama baca novo svjetlo na njihovu istorijsku važnost i ekološki značaj njihovog uklanjanja s Dunava.