Smanjenje stanogradnje u BiH: Zasićenost tržišta i visoke cijene glavni razlozi

.

Broj predviđenih stanova za gradnju u junu ove godine smanjen je za 57% u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH. U poređenju sa krajem prošle godine, broj predviđenih stanova za gradnju manji je za 54%.

Podaci također pokazuju da je broj izdatih odobrenja za građenje u junu ove godine manji za 26,6% u odnosu na isti period prošle godine, a u poređenju s krajem prošle godine, smanjen je za 29,3%. Ukupno su izdata 293 odobrenja za građenje, od čega se 219 odnosi na objekte novogradnje, a 74 na objekte niskogradnje.

Planirana gradnja uključuje 423 stana, raspoređena na 19 jednosobnih, 119 dvosobnih, 123 trosobna, 100 četvorosobnih i 71 petosobni stan.

Senka Gatarić Vasilić, vlasnica banjalučke agencije “Euro-agent”, istakla je za “Nezavisne novine” da je osnovni razlog smanjene stanogradnje zasićenost tržišta.

“Visoke cijene su također problem. Domaće stanovništvo i mladi ljudi teško mogu priuštiti stanove, jer rast plata ne prati rast cijena nekretnina, posebno u Banjaluci. Povećanje potražnje iz inostranstva prethodnih godina dovelo je do zasićenosti tržišta,” objasnila je Gatarić Vasilićeva.

Na pitanje o mogućem padu cijena stanova zbog slabije potražnje, Gatarić Vasilićeva je rekla da je to teško predvidjeti. “Cijene trenutno stagniraju, ali sve zavisi od interesa kupaca. Ako je velika potražnja, cijene će rasti, a ako se smanji, cijene će stagnirati ili pasti. Investitori prate potražnju, zbog čega se sada manje gradi,” naglasila je ona.

Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da analiza ovih statističkih podataka treba uzeti u obzir dvije stvari.

“Prva je da je povećana tražnja prethodnih godina dovela do većeg broja izdatih odobrenja za građenje, ali zbog problema s radnom snagom neki rokovi su probijeni, pa se objekti završavaju ove godine. Druga je period visoke inflacije, kada je štednja u bankama bila neisplativa, pa su ulaganja u nekretnine bila popularna,” kazao je Mlinarević za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, sa padom inflacije smanjila se tražnja za nekretninama. “Trenutno se grade samo unaprijed prodati stanovi, što znači da se ne može očekivati pad cijena stanova, već prije njihova stagnacija,” objasnio je Mlinarević.