Službenici Policijske stanice evidentirali jedno krivično djelo

8

– Vatrogasci su jučer izlazili dvaput na teren, rekao nam je dežurni Grahović. Radilo o otvaranju zaključanog stana na Jošama (od 17.11h do 17.35h) te gašenju požara na zapaljenoj rolo bali sijena na Capragu (do 22.28h do 23.20h).

– Službenici Policijske stanice evidentirali su jedno krivično djelo. Nema prijavljenih narušavanja javnog reda i mira kao ni saobraćajnih nezgoda.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 53 pacijenta, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Abdullah Fazlić, Samra Alibegić i Valbona Mahmutović.

– Isporuka električne energije je uredna. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

– Vodosnabdijevanje je stabilno, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Danas je Dan žalosti u BiH zbog razornih poplava i klizišta koja su odnijela najmanje 21 život
– Danas je proglašen Dan žalosti na teritoriji cijele BiH povodom izgubljenih života u poplavama i klizištima koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine, a u kojima je poginulo najmanje 20 osoba. Odluku o Danu žalosti donijele su entitetske Vlade za područja oba entiteta, kao i Vlada Brčko Distrikta za područje Distrikta.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastava na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Bosne i Hercegovine. Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u BiH.  Medijske kuće na teritoriji BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Prema podacima Hercegovačko-neretvanskog kantona, i dalje se traga za devet osoba: petoro u Jablanici, četvoro u Konjicu. Osim ljudskih žrtava, poplave su izazvale ogromnu materijalnu štetu, a pomoć poplavljenim dijelovima BiH upućena je iz zemalja regiona, Evropske unije, Turske…

 

– Upozoravamo na izmjene u režimu saobraćanja na područjima pogođenim poplavama, klizištima i odronima. Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na dionici Konjic-Jablanica mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.

Otežano, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Prozor.

Uslovi za vožnju u Unsko – sanskom kantonu su povoljni.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

–Danas u Bosni i Hercegovini veći dio dana preovladavaće sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje sa zapada, koje će usloviti kišu širom zemlje, očekuje se tokom noći na srijedu. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.

–Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Većina ljudi će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osoba osjetljivih na promjene djelimično će se umanjiti. U Bosni je mjestimično moguća pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom u jutarnjim satima. Danju toplije i ugodno, poslije podne i uz nešto izraženiji osjet sparine, preporučljivo je slojevito se odjenuti. Sa večernjim satima, uz jačanje juga, opšta slika će se postepeno pogoršavati pod uticajem nadolazeće promjene vremena.