Skandalozno: Na Google Mapsu u Potočarima dodan "Park Ratka Mladića"

D

 

U skandaloznom slučaju manipulacije na Google Mapsu, na pojedinim uređajima se na lokaciji Memorijalnog centra Srebrenica, gdje se nalazi mezarje žrtava genocida u Srebrenici, pojavila oznaka “Park Ratka Mladića”.

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida BiH najoštrije osuđuje nastavak provokacija koje se sramno vrše bez imalo poštovanja prema žrtvama ratnih zločina.

Ističemo da smo se protiv takvih pokušaja borili i ranije, te dokazali istinu i pravdu na Međunarodnom sudu u Hagu. Ratko Mladić je presuđen kao ratni zločinac, i historija će ga takvim pamtiti zauvijek.

Podsjećamo javnost da, za razliku od nekih drugih slučajeva na Balkanu, poput rehabilitacije Draže Mihajlovića, Mladićevu presudu nije izrekao lokalni sud čija bi odluka mogla biti promijenjena političkim pritiscima. Njegova presuda ostaje trajna i nepromjenjiva.

Ratko Mladić će zauvijek ostati upamćen kao ratni zločinac.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu osudio je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba tzv. vojske RS, na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je u julu 2021. nametnuo bivši visoki predstavnik, osim zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kažnjivo – sa najmanje tri godine zatvora – postalo je i dodjeljivanje priznanja, nagrada, spomenika ili bilo kakvog podsjetnika osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.