Sjećanje na briljantnu vojnu operaciju i voljenog komandanta Hujku koji je vječno ušao u legendu Mostara i BiH

F

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mostarskim Šehitlucima večeras je započelo obilježavanje 31.godišnjice deblokade Mostara i pogibije legendarnog komandanta, brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke
 

 

 

 

Nakon Šehitluka u Centru za kulturu Mostar je okviru obilježavanja ove važne godišnjice priređena izložba „Midhad Hujdur Hujka- Heroj oslobodilačkog rata“, a tom događaju je prisustvovala i porodica legendarnog komandanta, supruga Ramiza, kćerke Elvina,Enita i Edita te unuk Danin, kao i drugi članovi, brojni bivši saborci i građani Mostara.

Jedan od svjedoka tog vremena, ratni komandant Esad Humo, koji je u vrijeme deblokade bio Hujkin zamjenik podsjetio je na to da je tada Mostar bio u opsadi , u potpunom okruženju, bez hrane i vode, pod ogromnim pritiskom i vojnim i humanitarnim. Broj civila, žena i djece, kazao je, svakodnevno se uvećavao progonima iz dijela grada koji se brutalno etnički čistio.

-Jednostavno nismo imali drugog izbora nego da krenemo u pravcu proboja iz okruženja i spajanjem sa slobodnom teritorijom na sjeveru.... Za planiranje operacije su zaduženi vrsni oficiri Miralem Jugo, Dragan Malkoč i Šerif Špago -rekao je Humo.

Ta, jedna od najsloženijih i najsudbonosnijih bitaka, kako je naveo, koje je Armija R BiH vodila na ovim prostorima počela je u zoru, 30.juna 1993.godine, kada je 41.motorizovana brigada Slavna, rukovodeći pridodanim jedinicama, simultano počela

napad na Sjeverni logor, Raštane i bjelopoljsku kotlinu.

- Onakav kakav jeste, Mito uzima učešće i mimo svih vojničkih pravila kao komandant brigade učestvuje u direktnim borbama, gdje nažalost gubi život i vječno ulazi u legendu Mostara i BiH -naglasio je Humo.

Ratni komandant, Šerif Špago napomenuo je da operacija deblokade Mostara, oslobađanja Sjevernog logora, Raštana i bjelopoljske kotline bila izuzetno uspješna koju su izvodile 41. motorizovana brigada i druge jedinice Četvrtog korpusa koje su u kao što je bataljon Šargan, bataljon Nevesinje i druge.

- Jedna od najuspješnijih operacija na području BiH kada su praktično sve ove jedinice iz okruženja izvršile proboj i oslobodile jedan od objekata koji je vrlo teško osvojiti bez tenkova i artiljerije, a to je Sjeverni logor, a onda u brzoj akciji uz pomoć patriota iz Vrapčića i Bijelog Polja osloboditi cijelu bjelopoljsku kotlinu i praktično otvoriti prozor Mostaru prema sjeveru i kasnije mogućnost da dobijemo pomoć u hrani i municiji od jedinica Šestog korpusa , Generalštaba i civilnih struktura vlasti - rekao je Špago.

Posebno je ukazao na to da su te borbe vodili komandant Hujka, koji je direktno vodio jedinicu na Sjeverni logor, kao i da je praktično sav komandni kadar bio na čelu svojih jedinica. Nezaobilazna je, naveo je, uloga komandanta nevesinjskog bataljona, rahmetli Miralema Juge, ali i načelnika štaba 41.motorizovane brigade, Dragana Malkoča, kao i komandanta Četvrtog korpusa Arifa Pašalića i njegovih najbližih saradnika u pripremi i uspješnom vođenju vojne operacije.

Također, prikazan je i materijal s pres-konferencije održane 29.juna 1993.godine na kojoj su se obratili Hujka i Pašalić.

Prisutnima se obratio i Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara i predsjednik mostarskog ratnog Predsjedništva.

- Večeras ste čuli naše legendarne komandante. Ovo njihovo svjedočenje mi arhiviramo. U našoj videoarhivi čuvamo i svjedočenje našeg generala i heroja, Hujke, našeg Arifa Pašalića i svih mnogih boraca koje žemo u narednom periodu predstavljati ovakvim manifestacijama ina taj način ispisivati historiju našeg grada - rekao je Oručević.

Inače, izložbu „Midhad Hujdur Hujka- Heroj oslobodilačkog rata“ priredio je Memorijalni centar Sarajevo, u okviru manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – od Dana nezavisnosti do Dana državnosti“. Cilj je, rekao je direktor Memorijalnog centra, Ahmed Kulanić da ova manifestacija izađe van okvira Kantona Sarajevo, „jer se BiH branila na svakom njenom pedlju“. Izložba predstavlja retrospektivan prikaz života i djela generala i narodnog heroja Midhada Hujdura Hujke.

Program obilježavanja bit će nastavljen i sutra nizom sadržaja.

Foto: Avaz