ŠEF BH. DIPLOMATIJE Konaković: "Mostarska zajednička izjava" je pogled u budućnost

k
Svoj potpis stavili predstavnici BiH, Hrvatske, Slovenije, Turske, Sjeverne Makedonije i Albanije

 

Potpisivanjem „Mostarske zajedničke izjave“ danas je okončana međunarodna konferencija„Mostar 2024: Dijalog za budućnost“ koja je okupila brojne ugledne visoke goste i učesnike, predsjednike, premijere i ministre, međunarodne i lokalne donosioce odluka, predstavnike zemalja Zapadnog Balkana,funkcionere i predstavnike Evropske unije i Evropske komisije, predstavnike UNESCO-a i stručnjake za kulturnu baštinu, predstavnike Grupacije Svjetske banke...

Izjavu su potpisali ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske, Elmedin Konaković i Goran Grlić Radman, jedan od zamjenika šefa diplomatije Turske, Burhanettin Duran, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Elena Kuzmanovska Biondikj, ambasador Slovenije u BiH, Damijan Sedar i direktor za region i susjedne zemlje pri Ministarstvu vanjskih poslova Albanije, Kastriot Robo.

Kako nam je nakon potpisivanja Izjave kazao Konaković, to je jedna fina, simbolična poruka regionalne saradnje zemalja koje su predstavljali njihovi zvaničnici, ministri, zamjenici, ambasadori, sekretari.

- Dakle, to je poruka koja najavljuje dobre međusobne odnose, govori o mogućnostima saradnje u budućnosti, a to od nas očekuje i Evropska unija kako sam naveo u svom završnom obraćanju. Jer, oni hoće da vide da se oko nečega možemo dogovorati, da između sebe možemo uspostavljati neki nivo komunikacije, civiliziran, kako bismo sutra ulaskom u Evropsku uniju zadržali neku hemiju koju oni tamo imaju, a ne unijeli neke sveoje balkanske probleme, kojih ima više nego što oni očekuju. Tako da je to jedna lijepa simbolika, dobra poruka i izjava je, zapravo, pogled u budućnost - kazao nam je Konaković.