Sedamnaestogodišnjak preminuo od morbila: Epidemija i dalje prisutna u Sarajevu

.
Epidemija morbila u Kantonu Sarajevo i dalje traje, iako je broj oboljelih u opadanju. Od početka epidemije, više od 4.315 osoba je oboljelo, a jučer je zabilježen prvi smrtni slučaj, 17-godišnji mladić.

 

Doktorica Anisa Bajramović, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo KS, istakla je da je vrhunac epidemije bio sredinom maja, ali da epidemija još uvijek nije završena. Trenutno se sedmično registruje manje od 100 novih slučajeva, a najviše oboljelih su djeca.

 

“Prvom dozom vakcine MRP-a vakcinisano je 80 posto djece, dok je u drugim dobnim skupinama vakcinisano samo 60 posto. Svaki roditelj zna da mora vakcinisati djecu, a zdravstveni sistem je dužan da ih o tome obavijesti”, izjavila je doktorica Bajramović.

 

Napomenula je da je pandemija Covida-19 djelimično uticala na pad pažnje roditelja prema važnosti vakcinacije, ali da su roditelji nakon toga shvatili ozbiljnost situacije i počeli dovoditi djecu na vakcinaciju. Vakcinacija je dostupna u svim domovima zdravlja.

Doktorica Bajramović je također najavila pripremu izvještaja za FBiH, koji će obuhvatiti opis epidemije pertussisa i morbila. Od početka epidemije pertussisa prošle godine, zabilježena su četiri smrtna slučaja beba, što je vrlo zabrinjavajuće.

Naglasila je da morbile ne biraju, te da svaka nevakcinisana osoba može oboljeti, bilo da se radi o djeci ili odraslima.

 

Zdravstveni radnici apeliraju na roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi se spriječilo širenje bolesti i zaštitilo zdravlje cijele zajednice.