SDA u Krajini planira rekonstrukciju vlasti zbog političkih promjena u Bihaću

c

 

Prema najnovijim informacijama iz političkih krugova, Stranka demokratske akcije (SDA) Unsko-sanskog kantona tajno priprema rekonstrukciju kantonalne vlasti, s ciljem izbacivanja Pomaka i Naroda i pravde (NiP) iz trenutne većine.

 

Ovi potezi dolaze nakon rezultata lokalnih izbora u Bihaću, gdje bi SDA mogla osigurati koaliciju ili biti opozicija naredne četiri godine.

Pomak, NiP i Socijaldemokratska partija (SDP) već su potpisali sporazum o koaliciji u Gradskom vijeću Bihaća, te trenutno imaju 15 vijećnika. Nedostaje im jedan glas za većinu, kojeg planiraju potražiti u Stranci za BiH (S BiH) ili Narodnom evropskom savezu (NES).

Međutim, zbog ovog razvoja događaja, SDA Bihać vrši pritisak na kantonalnu SDA da preuzme kontrolu situacije i izvrši promjene u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Prema jednoj verziji političkih spekulacija, plan je da iz vlasti budu isključeni Pomak, NiP i SDP, te da se nova većina formira s NES-om, S BiH i Demokratskom frontom (DF). Takva koalicija bi osigurala većinu i u Gradskom vijeću Bihaća.

Druga opcija koja se razmatra uključuje izbacivanje SDP-a iz kantonalne vlasti, dok bi Pomak ostao dio većine. S BiH i DF bi bili uvedeni u kantonalnu vlast, a nova većina u Gradskom vijeću Bihaća bi se formirala između Pomaka, S BiH i DF-a.

Ovi manevri naglašavaju turbulentnu prirodu političkih odnosa u Krajini, gdje su savezi skloni brzom mijenjanju. Politički partneri od jučer lako mogu postati rivali sutra, dok prijateljstva i dogovori nemaju dugoročnu sigurnost.

Bez obzira na ishod, ovaj scenarij jasno pokazuje da u politici nema trajnih saveznika, a Krajina bi uskoro mogla biti svjedok još jednog političkog preokreta koji bi iz temelja promijenio trenutne odnose moći u kantonalnoj vlasti.