Saša Petrović: Djeca dojavu bombe u školi plaćaju 2-3 KM, čitali smo im razgovore. Ne postoji šansa da se sakrijete

f

 

Pripadnici MUP-a KS, FUP-a i OSA BiH uhapsili su tri maloljetna lica zbog osnova sumnje da su lažno dojavili postojanje eksplozivne naprave u srednjim školama i drugim objektima na području Kantona Sarajevo.

 

Tim koji je pronalazio maloljetnike činili su policijski službenici Uprave policije MUP-a KS i stručnjaci za cyber sigurnost Federalne uprave policije.

Upravo jedan od onih cyber stručnjaka koji je učestvovao u pronalasku ovih maloljetnika je i šef Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Saša Petrović.

Petrović je u gostovanju na N1 rekao kako “ne postoji šansa da se sakrijete”, čak ni konektovanjem na tuđi VPN.

Rekao je i to kako su provalili u grupne razgovore maloljetnika gdje su vršili dogovaranja oko dojavljivanja bombi.

“Identifikovali smo više lica i to ne objavljujemo u javnost jer su maloljetnici, ne objavljujemo ni inicijale. Prioriteti su maloljetnici koji su poslali više od 80, 120 dojava. To su sve djeca, 14 i 16 godina. Dječija igra je to. Čitao sam grupe njihove na Instagramu, gdje se oni dogovaraju o slanju poruku, tu ima i plaćanja 2-3 KM da se pošalje dojava u školu. ‘Sutra imam test u školi, možeš li poslati’“, ispričao je Petrović.

Neko je napredan, a neko nije, dodaje Petrović, pojašnjavajući da im je trebalo malo vremena da ih otkriju jer su neki koristili određenu zaštitu, ali sve se to može otkriti, tvrdi.

Kantonalno tužilaštvo je prvo reagovalo i formiralo zajednički tim od svih odjela i, dodaje, to se sve radi u hodu. Najviše ipak, navodi, ispaštaju pripadnici MUP-a KS. Oni rade 24 sata u smjenama.

“Kad dođemo do tih lica… To je dijete, gdje vi ne znate više ni kako biste postupili sa njim, naravno po zakonu će se lišiti slobode. Tu ima mnogo problema o čemu će i psiholog pričati. Sve su dječaci. Još će se i dalje ići na ona lica koja su podstrakivala. Kad svi ovi budi lišeni i oni će, jer nećemo u ovom slučaju ostati. Kompletan sigurnosni sistem je opterećen i ovo sve košta. Podnosit ćemo inicijative za odgovornost roditelja. Već sad postoji propuštanje roditeljskog nadzora, to su sve neke prekršajne prijave“, rekao je Petrović, apelujući i sad na roditelje da preduzme neke korake.

“To su sve djeca. Raznih je tu faktora – ‘želim biti mangup u društvu’ i ne shvataju posljedice. Kažu ‘kaju se’, a ne mislim da zaista to i misle. Ne shvataju šta je 50 KDZ timova, stotine hiljade KM, nespavanje policijskih timova… Roditelji plaču, ne mogu da vjeruju da je to njihovo dijete. Nisu to ni loši učenici, to je, recimo, sasvim primjeran dječak. I filmovi na to utiču, misle ako odu ako se konektuje na neki VPN, u neku slastičarnu i kafić da će se to sve sakriti”, priča Petrović.

Ne postoji šansa da se sakrijte ako ste meta, ističe, problem je samo što im treba vremena da otkriju počinitelje.